Tajna zdrave probave

Problemi i smetnje probave toliko su učestali da ih smatramo uobičajenim „popratnim“ pojavama i podnosimo neugodne simptome kao što su nadutost, osjećaj težine u želucu i žgaravica. Statistike govore da dvije od tri žene u dobi između 30 i 50 godina imaju probavne smetnje, neurednu stolicu, nadutost, bolove i osjećaj težine u trbuhu. Osim o učestalosti smetnji taj podatak govori i nešto drugo: da su problemima probave najviše izložene žene u najaktivnijem razdoblju života, kada se od njih najviše očekuje, i na radnom mjestu i kod kuće. To potkrepljuje mišljenje stručnjaka koji često podsjećaju na to da na probavu, osim načina prehrane, utječe i cijeli niz čimbenika.

Poznato je naime da je »probava« odraz cjelokupna stanja organizma – psihičkog i fizičkog. Stres i nedostatak kretanja, neuravnotežena prehrana i loše navike (obrok pojeden na brzinu ili u hodu), nedovoljno kretanje, stres ili promjene načina života i uobičajenih navika (primjerice na putovanjima) te druga obilježja modernog, užurbanog načina života od presudne su važnosti za kvalitetu probave. Čak 73 posto stanovnika razvijenih zemalja Europe žali se na tjelesne tegobe kao što su nadutost, grčevi i neuredna stolica, njih 67 posto žali se na razdražljivost, umor, oslabljenu sposobnost koncentracije, tegobe koje se također mogu pripisati otežanoj i usporenoj probavi. Iako nije riječ o bolesti, te neugodne smetnje treba čim prije prevladati jer postupno mogu uzrokovati teže poremećaje i bolesti. Uredna probava traži uistinu malo – dovoljno je promijeniti neke od svakodnevnih navika, a u jelovnik uvrstiti namirnice koje olakšavaju (a ne usporavaju) rad probavnog sustava.

Što znače tegobe

Tajna zdrave probave

Tajna zdrave probave – Jedite voće,
i to posebno vrste bogate sorbitolom.

Loša probava ili dispepsija može se očitovati blažim ili jače izraženim i vrlo neugodnim simptomima do te mjere da otežava uobičajene dnevne aktivnosti. Najčešće se javlja osjećaj žarenja u želucu, ali i podrigivanje s kiselim sadržajem, žgaravica, grčevi, osjećaj težine i bola u želucu, kao i osjećaj punog želuca. Uzroci tih simptoma i poremećaja probave brojni su, a iako je najčešće riječ o bezopasnim smetnjama, potrebno je pronaći i ukloniti uzrok jer kroz određeno vrijeme te smetnje mogu postati kronične i uzrokovati teže tegobe ili bolesti. Među simptomima loše probave je i žarenje u želucu koje osim na „bezopasnu“ tegobu može ukazivati i na kolitis, hijatalnu herniju, gastritis, čir želuca, refluks, ali i tumor rektuma i/ili želuca. Ako se žarenje javlja povremeno, vjerojatno je riječ o lošoj probavi, a nestat će ako se uzmu sredstva za ublažavanje lučenja želučane kiseline. No javlja li se često i potraje li dulje vrijeme, potrebno je potražiti mišljenje liječnika.

Vezani članak:  Problemi sa želucem? Možda patite od gastropareze - jedne od najčešćih komplikacija šećerne bolesti

Navike koje pomažu

Ponekad je dovoljno u svakodnevni život unijeti male promjene i većina smetnji nestat će ili će se ublažiti.

Krećite se najmanje 30 minuta dnevno.
Trčanje, vožnja bicikla, vježbanje, plivanje ili jednostavno hodanje dovoljni su da pokrenu “lijenu probavu”. Osim toga tjelesna aktivnost odlična je pomoć u prevladavanju stresa i napetosti, neprijatelja pravilne probave.

Pijte dovoljno.
Što više vlakana konzumirate, to vam je više vode potrebno. Juhe, čajevi, voda, voćni sokovi … izbor je uistinu velik. Važno je da dnevno u organizam unesete najmanje 1,5 litru tekućine. To je minimum potreban za urednu probavu.

Rasporedite obroke.
Ako svoj probavni sustav izložite stresu naizmjeničnim gladovanjem i prejedanjem, nemojte očekivati da vam uzvrati pravilnim radom. Sve što možete dobiti takvim ponašanjem jesu nadutost, grčevi, neuredna stolica, ali i porast tjelesne težine.

Dobro žvačite.
Ako hrana u želudac dospije nepotpuno prožvakana, želudac će morati raditi više kako bi je preradio, a neće je preraditi u potpunosti. Osim toga iz loše prerađene hrane crijevo ne može asimilirati sve nutrijente koje namirnica sadrži.

Jedite voće.
I to posebno vrste bogate sorbitolom (kruške, jabuke, marelice, breskve, šljive, datulje, jagode, trešnje). Taj šećer koji crijevo ne asimilira u potpunosti ima laksativno djelovanje. Upravo zbog takva njegova djelovanja ne pretjerujte sa sorbitolom kako ne biste dobili učinak suprotan od željenog.

Izbjegavajte žvakaće gume i gazirana pića.
Potiču gutanje suvišnog zraka i nadutost.

Jedite mliječne proizvode.
Istraživanja su pokazala da fermentirani mliječni proizvodi pozitivno djeluju na probavu i rad crijeva zahvaljujući uglavnom probioticima koje sadrže.