Trčanje je korisno ako se pridržavate pravila

Nepotrebno je ponovno nabrajati brojne pozitivne učinke trčanja. Korisnije je podsjetiti na mala, ali važna pravila. Pomoći će vam da od trčanja, jedne od najprirodnijih i najlakše izvodivih aktivnosti, dobijete samo koristi i izbjegnete sve štetne posljedice.

Oprema je važna

Najvažnija je obuća! Dok isprobavate tenisice za trčanje, ne smijete osjetiti da vas bilo gdje stišću ili pritišću, trljaju ili stežu. Sportska obuća mora biti lagana, ali pritom mora sigurno pridržavati stopalo. Nabavite tenisice za trčanje za broj veće od onog koji uobičajeno nosite, ali pripazite da ipak nisu prevelike – prevelike tenisice mogu nažuljati osjetljive dijelove stopala i noge. Ako trčite svaki dan, bit će vam potrebna dva para tenisica kako ne biste trčali u vlažnoj obući. Čim opazite da su se istrošile i deformirale, nabavite nove.

Grudnjak je za žene izuzetno važan. Mora čvrsto pridržavati grudi, ali ne i stezati. Najbolji su oni sa širokim naramenicama i čvrstim košaricama. Odjeća u kojoj trčite mora biti udobna, od pamučne tkanine, tako da ne zadržava znoj na koži.

Nabavite i pedometar: malu, jednostavnu spravu koja broji korake dok trčite. Ne samo da ćete znati koliko ste pretrčali već ćete sigurno dobiti želju da pretrčite koji korak više. Osim pedometra koristan je i mjerač srčane frekvencije jer će vam pomoći da trčite optimalnim tempom.

Gdje i kada trčati

Trčanje je korisno ako se pridržavate pravila

Trčanje je korisno ako se pridržavate pravila

Izbjegavajte, ako ikako možete, beton i asfalt. Najbolje je trčati po umjereno mekanoj zemljanoj i/ili travnatoj površini.

Izbjegavajte gradske ulice, posebno prometnice i ulice u blizini skladišta ili proizvodnih pogona. Tijekom tjelesnog napora (trčanja) dišemo dublje i udišemo više zraka, a u onečišćenom okolišu udisat ćemo i više nečistoća. Stoga je najbolje trčati u parku ili u šumi.

Vezani članak:  Šest 'ključeva' za zdrav mozak

Važno je znati i to da je u jutarnjim satima kvaliteta zraka bolja nego popodne i navečer, kad je zrak manje čist nego ujutro.

ZA POTPUNU SIGURNOST: 1. Nikad ne trčite nizbrdo jer to predstavlja preveliko opterećenje za koljena. 2. Ne trčite sami u nenaseljenim dijelovima grada i u večernjim satima. Uvijek pri ruci imajte mobitel. 3. Ako slušate glazbu dok trčite, glasnoća mora biti tolika da vam omogući da čujete sve šumove i zvukove oko sebe.

Zagrijavanje sprečava ozljede

Upalu tetiva, grčeve, iščašenja i zamor izbjeći ćete uz pomoć zagrijavanja. Jednostavne vježbe istezanja i zagrijavanja pokrenut će cijelo tijelo (mišiće, ali i dišni i živčani sustav) i pripremiti ga za aktivnost koja slijedi. Zagrijavanje pokreće više fizioloških procesa koji štite zglobove, tetive i mišiće od ozljeda, pomaže da se izbjegnu štetni pokreti. Tetive i ligamenti zagrijavanjem postaju elastičniji, lakše podnose napore.

No dođe li ipak do istegnuća, na bolno mjesto stavite topli oblog, a potom se istuširajte toplom vodom i izvedite nekoliko vježbi blagog istezanja te po potrebi uzmite analgetik. Zapamtite da unos dovoljne količine vode pomaže da se istegnuća i iščašenja izbjegnu.

Ako ste početnik

Počnite s naizmjenično 20 minuta hodanja, 10 minuta trčanja, 10 minuta hodanja i 10-15 minuta istezanja.

Potom postupno skraćujte vrijeme hodanja i povećavajte vrijeme trčanja dok ne postignete sljedeći omjer: 5 minuta hodanja + 30-60 minuta trčanja + 5 minuta hodanja + 5-15 minuta istezanja.

Trčanje je korisno u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti, raznih vrsta tumora, depresije i stresa, prekomjerne tjelesne težine, osteoporoze, smetnji spavanja …