Trudnički dijabetes

Otprije se zna da šećerna bolest može ugroziti trudnoću, zdravlje majke i djeteta. Opasno je i povećanje šećera koje se javlja tijekom trudnoće, obično u drugom i trećem trimestru, a nakon poroda vrijednosti šećera se normaliziraju.

Trudnička šećerna bolest označava povećanu razinu šećera u krvi koja može negativno utjecati na trudnicu i dijete. Istraživanja su pokazala da se te potencijalno opasne vrijednosti šećera u trudnice kreću natašte od ≥ 5,1 mmol/l; 1 sat nakon opterećenja glukozom ≥ 10,0 mmol/l, a nakon 2 sata ≥ 8,5 mmol/l. Trudnički test opterećenja glukozom radi se u 24.-28. tjednu trudnoće. Kod trudnica s povećanim rizikom za razvoj trudničke šećerne bolesti kontrolu šećera treba raditi odmah. Povećana razina šećera u krvi koja se otkrije u trudnoći može biti trudnička šećerna bolest (gestacijski dijabetes) ili razvijena šećerna bolest otkrivena u trudnoći, tip 1 ili tip 2.

Ako je šećer natašte ≥ 7,0 mmol/l; 2 sata nakon testa opterećenja ≥ 11,1 mmol/l ili šećer određen nasumice ≥ 11,1 mmol/l, radi se o šećernoj bolesti. Razlika je u tome što trudnički dijabetes nakon poroda nestaje, a šećerna bolest ostaje i mora se nastaviti liječenje.

Za dijagnozu trudničke šećerne bolesti dovoljan je samo jedan nalaz šećera natašte od ≥ 5,1 mmol/l. Tijekom trudnoće povećava se inzulinska rezistencija u trudnica, u prvom redu izazvana lučenjem nekih hormona te povećanom tjelesnom masom, što može dovesti do razvoja trudničkog (gestacijskog) dijabetesa.

Pravilnom prehranom i aktivnošću u većine trudnica postižu se preporučene vrijednosti šećera, a kod manjeg broja koriste se lijekovi, najčešće inzulin.

Povećan rizik za razvoj trudničke šećerne bolesti imaju žene s povećanom tjelesnom masom (ITM ≥ 25), starije trudnice (preko 25 godina), one koje su u prethodnim trudnoćama imale trudnički dijabetes, koje su rodile dijete teže od 4 kg ili mrtvorođenče, žene s policističnim jajnicima, tjelesno neaktivne, one koje prekomjerno konzumiraju alkohol, puše te žene kojima netko u bližoj obitelji boluje od šećerne bolesti. Pripadnice nekih etničkih skupina podložnije su razvoju gestacijskog dijabetesa. Gestacijska šećerna bolest može uzrokovati povećani rast djeteta te puno plodne vode, što može završiti ranijim porodom ili ozljedom djeteta pri porodu.

Vezani članak:  Udar na mozak

U trudnice se može povećati ► krvni tlak ◄ i izazvati raniji porod ako tlak nije reguliran. Dijete tijekom trudnoće može imati niski šećer u krvi, a pri rođenju žuticu. Ova djeca imaju povećan rizik za razvoj debljine, šećerne bolesti tipa 2 i metaboličkog sindroma već u djetinjstvu, a mogu razviti i dijabetes zrele dobi kod mladih (Maturity onset diabetes of the young – MODY). Žene koje su imale trudničku šećernu bolest imaju povećan rizik za razvoj šećerne bolesti tipa 2, povećan krvni tlak, posebice ako imaju povećanu tjelesnu masu i u obitelji oboljele od šećerne bolesti tipa 2. Sve to povećava srčanožilni rizik i smrtnost. Zbog kratkoročnih i dugoročnih komplikacija koje se mogu javiti ako se trudnička bolest ne liječi važno je na vrijeme otkriti poremećaj i održavati ciljne vrijednosti šećera tijekom trudnoće.