Urinarni problemi u trudnoći

Ponekad je dovoljno da se buduća mama nakašlje ili nasmije, podigne malo teži predmet i može joj pobjeći nekoliko kapi mokraće. No tijekom trudnoće do nevoljna bježanja mokraće može doći i bez tih ili sličnih podražaja, može se javiti snažna potreba za mokrenjem koja se pojačava s napredovanjem trudnoće. U tom slučaju govorimo o urinarnoj inkontinenciji s kojom se, prema nekim podacima, suočava otprilike deset posto trudnica.

KADA SE JAVLJA

U prvoj se trudnoći urinarna inkontinencija prilično rijetko javlja, a ako se javi, najčešće je to u posljednjim mjesecima trudnoće, u trećem tromjesečju. Tada je, zbog povećana volumena maternice, pojačan pritisak na mjehur i mišiće zdjelice. U drugoj ili trećoj trudnoći, a posebice u žena koje su u prethodnim trudnoćama imale problema s nevoljnim bježanjem mokraće, inkontinencija se može javiti i u prva dva tromjesečja trudnoće.

ŠTO JE

U prvoj se trudnoći urinarna inkontinencija prilično rijetko javlja

U prvoj se trudnoći urinarna inkontinencija
prilično rijetko javlja

Inkontinencijom nazivamo nevoljno bježanje mokraće. U pravilu se razlikuju dva tipa: urgentna inkontinencija kao posljedica hiperaktivnosti mjehura koji se prekomjerno steže (što se događa i u slučaju nekih bolesti kao što su akutni cistitis ili neurološke bolesti) i inkontinencija uzrokovana naporom, odnosno pritiskom na donji dio trbuha, a javlja se pri podizanju tereta, kašljanju, kihanju ili smijanju. Urinarna inkontinencija učestalija je u žena nego u muškaraca, a ponekad je popraćena spuštenim mjehurom uslijed slabljenja mišićnih struktura koje podržavaju mokraćni mjehur.

KOLIKO TRAJE

Urinarna inkontinencija koja se javi u posljednjim mjesecima trudnoće u većini slučajeva prolazi spontano nakon poroda. Uzrokovana je naime pritiskom povećane maternice u trudnoći. Nakon trudnoće, kad nestane pritisak, nestaje i nevoljno bježanje mokraće.

ZAŠTO U TRUDNOĆI

U trudnoći maternica se povećava i pritišće mokraćni mjehur i mišiće dna zdjelice. Upravo zbog tog pritiska trudnice imaju čestu potrebu za mokrenjem. No osim tog fizičkog podražaja, postoji i hormonski podražaj. Tijekom trudnoće placenta proizvodi povećane doze progesterona, hormona koji opušta glatke mišiće vrata mokraćnog mjehura i maternice, što otežava zadržavanje mokraće.

Vezani članak:  Deset pitanja o urinarnim infekcijama

KOJI SU ČINITELJI RIZIKA

Mogućnost pojave inkontinencije veća je u drugoj i u svakoj narednoj trudnoći. U prvoj trudnoći mišići u većini slučajeva zadrže svoju prirodnu elastičnost i čvrstoću, dobro podnose pritisak maternice i prolazak ploda pri rađanju. No u sljedećim trudnoćama dolazi do daljnjeg podražavanja muskulature koja može oslabiti, što povećava mogućnost pojave inkontinencije.

MOGUĆE JE SPRIJEČITI

Strahujući od inkontinencije i nastojeći smanjiti potrebu za mokrenjem, buduće mame ponekad ne unose dovoljno tekućine, a to ne samo da je nedjelotvorna već može biti i štetna mjera prevencije. Dapače, učinkovitije je redovito unositi potrebne količine tekućine (čaja, vode, juhe …) jer tekućina pomaže organizmu da se pročisti i da s mokraćom izbaci štetne mikroorganizme koji mogu uzrokovati infekcije. Vrlo učinkovita mjera prevencije su i vježbe koje održavaju elastičnost i čvrstoću mišića zdjelice. Takav učinak imaju Kegelove vježbe koje se preporučuje izvoditi redovito posljednjih mjeseci trudnoće, ali i nakon poroda.

AKO TRAJE I NAKON PORODA

Pritisak kojem su mišići izloženi tijekom porođaja za posljedicu može imati slabljenje njihove elastičnosti, a u tom slučaju inkontinencija ne prolazi po porodu. To se najčešće događa zbog dugotrajna porođaja, ali i zbog veličine djeteta i blizanačke trudnoće. No i tada postoji rješenje. Kegelovim vježbama moguće je vratiti mišićima prijašnju elastičnost, što je najbolja prevencija i lijek protiv urinarne inkontinencije.

U 10-20% slučajeva nekontrolirano bježanje mokraće prestaje nakon poroda, ali 10% žena i poslije toga trpi neugodne smetnje inkontinencije. Vježbama je smetnje moguće spriječiti i prevladati ako se jave, a primjerenom zaštitom moguće je poboljšati kvalitetu života i izbjeći neugodna iznenađenja, što želi svaka osoba suočena s inkontinencijom.