Važnost hidratacije u trudnoći i dojenju

Trudnoća je po mnogočemu posebno razdoblje u životu svake žene. Načinom života majka itekako utječe na zdravlje djeteta i stoga je važno pridržavati se preporuka stručnjaka, u prvom redu onih koje se odnose na prehranu i unos tekućina.

Za postizanje optimatne hidratacije trudnice i dojilje trebaju povećati unos tekućine. U skladu s preporukama Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) optimalan unos vode (iz svih izvora) iznosi 2,3 litre za trudnice i 2,7 litre za majke koje doje.

Zašto više piti u trudnoći?

Povećana potreba za unosom tekućine u trudnoći nastaje zbog povećanja tjelesne težine (povećanje od 10-15 kg smatra se uobičajenim), većeg energijskog unosa, povećanja volumena krvi, amnionske tekućine i povećanog gubitka vode koji može nastati kao posljedica jutarnjih mučnina.

Trudnicama je teže osigurati dnevne potrebe za vodom kroz prehranu zbog averzije prema pojedinim vrstama narnirnica ili zbog izbjegavanja unosa tekućine pri jutarnjim mučninama. Stoga su žene u trudnoći izložene povećanoj opasnosti od dehidracije.

U prvom tromjesečju trudnoće voda čini 94% ukupne težine ploda. Kako bi se osigurale potrebe za vodom, bilo majke bilo djeteta, u trudnoći je pravilna hidratacija izuzetno važna. Voda je neophodna i za obnavljanje amnionske tekućine u kojoj plod živi i razvija se. Nedovoljan unos tekućine može dovesti do konstipacije i nastanka hemoroida, koji su česta komplikacija u trudnoći.

Za vrijeme dojenja

Dojeno novorođenče od prvog do šestog mjeseca dnevno pojede 750 ml mlijeka. No to je približna količina, naime svako dijete pojede različitu količinu, od 600 do 900 ml. Prilikom dojenja majka gubi veliku količnu tekućine i zbog toga je za vrijeme dojenja potreban unos veće količine vode. U slučaju slabe dehidracije ne doiazi do značajnijih problema u stvaranju majčina mlijeka, no uslijed umjerene ili jake dehidracije mijenja se sastav majčina mlijeka i smanjuje se njegova količina. Osim toga zbog dehidracije se javlja i osjećaj povećana umora, što je svakoj majci otežavajući čimbenik u danima kad djetetu mora pružiti najveću brigu.

Vezani članak:  Progesteron - jedan hormon, tri nelagodna simptoma

Adekvatna hidratacija pri dojenju osigurava dovoljno mlijeka za bebu. Pri izboru pića vrlo je važno uzeti u obzir da male količine hrane ili pića mogu doprijeti do bebe putem mlijeka. Pića s kofeinom mogu utjecati na bebu i držati je budnom. Dok je dojenče još malo, pića koja sadrže kofein poželjno je tek povremeno konzumirati, umjesto svakodnevno. Kofein je prisutan u mnogim pićima te hrani uključujući kavu, čaj i čokoladu. Također se nalazi u nekim osvježavajućim i energetskim pićima te pojedinim pripravcima protiv prehlade i gripe.

Koliko piti

U trudnći se preporučuje dnevni unos tekućina povećati za 300 ml. Ukupno bi trudnica tokom dana trebala unijeti 2,3 l vode iz svih izvora. Za vrijeme dojenja preporučuje se unos tekućine povećati za 600-700 ml. Ukupno bi dojilja tokom dana trebala unijeti 2,7 l vode iz svih izvora.

Što piti

Dobar izbor uključuje vodu (mineralnu ili vodovodnu), voćne sokove, biljne čajeve, osvježavajuća pića te kavu i čaj bez kofeina.

Voda koju unosimo u organizam potiče:
20-30% iz hrane
70-80% iz različitih vrsta pića (ne samo čiste vode)