Virusne bolesti kože

HPV infekcija

Virusne bolesti kože - humani papiloma virus
Humani papiloma virus može se javiti na
bilo kojem dijelu kože ili sluznice.
Bradavice spadaju u najčešće zarazne bolesti, ima ih deset posto populacije, a postotak je vjerojatno i veći jer mogu nestati spontano i bez terapije. Gotovo svaki čovjek do 20. godine ima najmanje jednu bradavicu na koži. Uzrokuje ih humani papiloma virus (HPV), a mogu se javiti na bilo kojem dijelu kože ili sluznice. Najčešće su posljedica izravnog kontakta među ljudima, ali i posljedica kontakta sa zaraženim predmetima ili površinama. Vrlo česta pojava je i samoprijenos, tj. prijenos s jednog na drugo mjesto na koži zaražene osobe, posebno često s ruku na perianalno područje.

Inkubacija traje nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci i ovisi o brojnim čimbenicima, a najvažniji su imunosni status i stanje kože. Početno su bradavice najčešće na prstima i nadlanicama, rastu brzo uz razvoj hrapave površine. Bradavice na stopalima gotovo su uvijek u početku ravne, zbog jakog mehaničkog pritiska, a ako su brojne, mogu se spojiti čineći mozaik.

Zaravnjene bradavice klinički su posve različite, a manifestiraju se kao male izbočine, glatke površine, promjera 1-4 mm, u boji kože. Najčešće su na licu, ali ima ih i na rukama i potkoljenicama.

Male bradavice bez subjektivnih simptoma obično se ne liječe zbog mogućnosti spontanog nestanka. Kod oko dvije trećine djece nestaju unutar dvije godine pa ako bradavica nije bolna i ne smeta djetetu, dobro ju je ostaviti na miru i pustiti da sama prođe. Ako su brojne, bolne i smetaju djetetu, treba ih liječiti, a terapija ovisi o mjestu, broju i tipu bradavice te o djetetovoj dobi. Najčešće se uklanja mehanički – posebnim nožem ili skalpelom uklanja se rožnati dio kože, nakon čega se bradavica može tretirati terapijskim sredstvima: antralin pastom, glutaradehidom, podofilinom, 5-fluorouracilom, imikvimodom, tretinoinom, mravljom kiselinom, krioterapijom, laserskom terapijom. Sistemska terapija (antihistaminik cimetidine ili imunološki stimulator dimepranolinozin) uvodi se ako se lokalna ne može primijeniti jer je bradavica previše ili su na mjestima gdje ih nije lako ukloniti mehanički.

Vezani članak:  Gljivične bolesti stopala i noktiju

Herpes zoster

Virusne bolesti kože - Herpes zoster
Herpes zoster je virusna bolest kože
Herpes zoster je virusna bolest kože manifestirana bolnim, jednostranim, grupiranim mjehurićima na crvenoj, uzdignutoj koži. U početku su ispunjeni bistrim, potom gnojnim sadržajem. Bolest prate bolovi različitog intenziteta i otekline regionalnih limfnih čvorova. Najčešće se javlja u starijim dobnim skupinama, kod osoba oslabljena imuniteta, zbog stresa, šećerne bolesti, HIV infekcije, maligne bolesti.

Liječi se sistemskom antivirusnom terapijom. Lijek treba dati što prije, najbolje u prva 72 sata od pojave promjena. Time se smanjuje trajanje bolesti i intenzitet bolova u akutnoj fazi, potreba za analgeticima i moguće komplikacije. Lijek izbora je aciklovir, terapija traje sedam do deset dana, 5 x 800 mg na dan. Lokalno se primjenjuju hladni oblozi vode i losion s cinkovim oksidom ili cinkova pasta uz dodatak klorheksidina što pomaže sušenju mjehurića. U slučaju bakterijske infekcije primjenjuju se antibiotičke masti.