Vitamini B skupine za vitalno proljeće

Za pravilno funkcioniranje organizma neophodni su »vitamini i minerali«, u proljeće su nam posebno potrebni vitamini B skupine.

Proljetno buđenje prirode jedva smo dočekali. Okruženi smo svježim bojama i mirisima, pa ipak u ljepoti za kojom smo čeznuli tokom tmurnih zimskih dana ne možemo u potpunosti uživati. Naše tijelo nas izdaje, iako ne patimo od alergija ili nekih tegoba, tijelo kao da nema snage pratiti to proljetno buđenje.

Dani su dulji, tople zrake sunca pozivaju nas da više vremena provodimo na otvorenom, a mnogi od nas umjesto proljetnog poleta osjećaju tjeskobu, nemir, umor, teškoće spavanja i neugodne promjene raspoloženja. Ti simptomi uobičajeni su ne samo za početak proljeća, mogu se javiti i nakon ljeta, s prvim danima jeseni.

Među proljetnim simptomima posebno je česta nesanica. Ta prolazna smetnja povezana je s promjenom dnevnog ritma, tj. ritma spavanja i budnosti. Treba vremena da se naše tijelo privikne na promjenu sata, na pomicanje kazaljke za jedan sat unaprijed, a treba mu vremena da se privikne i na dulje dane. Dnevni umor stoga je razumljiva posljedica, onaj tko kvalitetno ne prospava noć teško će tokom sutraš-njeg dana biti poletan i aktivan. Toplina je dodatni razlog, s toplinom tijelo postaje usporenije, tromije.

Dakle nema razloga za paniku, dovoljno je uobičajene aktivnosti malo prilagoditi novim okolnostima i pričekati da se tijelo privikne. Tjelesna energija postupno će se vratiti nakon perioda prilagodbe zahvaljujući proizvodnji melatonina koju potiče sunčevo svjetlo.

Pomoći će i svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost, mora biti redovita, ali ne previše intenzivna, kako se organizam ne bi dodatno iscrpio te kako bi se izbjegao dodatni umor i eventualni bolovi mišića.

Kad tijelo savlada “proljetni umor”, počinje istinsko uživanje u toplini sunca i ljepoti prirode.

Vezani članak:  Glavobolja: koje vrste je vaša?

Proljetni vitamini

Uravnotežena prehrana s unosom esencijalnih nutrijenata, vitamina i minerala neophodna je za pravilno funkcioniranje organizma, no postoje vitamini koji doista zaslužuju naziv „proljetni“. Riječ je o vitaminima B skupine koji su, pored ostalog, neophodni za pravilno funkcioniranje jetre i živčanog sustava, ali i za pretvaranje ugljikohidrata u glukozu, kao i za metabolizam masti i bjelančevina. U vitamine B skupine ili vitamine B kompleksa, kako ih često nazivamo, ubrajamo osam vitamina, pojedinačno poznatih kao: B1 – tiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin, B5 – pantotenska kiselina, B6 – piridoksin, B9 – folna kiselina ili folati, B12 – cijanokobalamin te vitamin H – biotin.

Protiv umora i nedostatka apetita – vitamin B1

Ako osjećate umor, bolove u mišićima, nemate apetita, otežano dišete, vjerojatno vam nedostaje vitamin B1 – tiamin. Sadrži ga pivski kvasac, ulje pšeničnih klica, »matična mliječ« i »pelud«, »soja«, »integralne žitarice«, alga spirulina, lješnjaci, bademi, orasi, sjemenke suncokreta. Vitamin B1 ubrzano se troši konzumiranjem alkohola, pušenjem, ali i konzumiranjem slatkiša i šećera.

Imate problema s kožom – vitamin B2

Ako vam se često javljaju afte, upale zubnog mesa, na usnama izbija “groznica”, ako vas koža svrbi i pecka, a posebno ako vam smeta sunčevo svjetlo, pri čemu imate osjećaj pijeska u očima, vjerojatno vam nedostaje vitamin B2. Sadrži ga pivski kvasac, žumance, ulje pšeničnih klica, kelj, grašak i jogurt.

Zapamtite da se sunčanjem uvelike troše zalihe ovog vitamina.

Imate smetnje probave – vitamin B3

Ako teško probavljate hranu, povremeno osjećate mučninu, imate neugodan zadah iz usta, imate neredovitu stolicu i osjećate umor, koža vam je suha i/ili posuta crvenim mrljama, potreban vam je vitamin B3. Naći ćete ga u pivskom kvascu, jetri i ostalim iznutricama, ribi i cikli.

Vezani članak:  Kako zdravo disati

Vitamin B1 djeluje “ruku pod ruku” s vitaminima B2 i B3 te ga se stoga savjetuje uzimati kao dio multivitaminskih proizvoda ili proizvoda koji sadrže sve vitamine B skupine.

Za bolji imunitet – vitamin B4

Ako imate zdravstvenih tegoba, podložni ste virusnim infekcijama, a nalazom krvi utvrđena je niska razina bijelih krvnih stanica, vjerojatno vam nedostaje vitamin B4. Sadrži ga pivski kvasac, riža, cikla, krumpir, rajčica, neobrano mlijeko.

Za bolje raspoloženje – vitamin B5

Ako se lako razbolite, patite od alergija i podložni ste stresu, osjećate tjeskobu, imate napadaje glavobolje, ako ste opazili da vam se ubrzano stvara karijes na zubima ili su vam se iznenada pojavile sijede vlasi, potreban vam je vitamin B5. Sadrže ga matična mliječ i pelud, pivski kvasac, žumance.

Protiv akna, za reguliranje razine kolesterola – vitamin B6

Ako su vam se iznenada pojavile akne ili se stanje već postojećih akna pogoršalo, ispada vam kosa, a pretragom krvi utvrđena je povišena razina kolesterola, ako često mokrite, vjerojatno vam nedostaje vitamin B6. Naći ćete ga u riži, tunjevini, ulju suncokreta, integralnom brašnu, u povrću zelenih listova, grašku, šljivama i bananama.

Za zdravlje jetre i visoki krvni tlak – vitamin B7

Ako imate visoki krvni tlak, neke bubrežne tegobe, jedete dosta masnoća, podložni ste stresu, sve će se to odraziti na funkcije vaše jetre (povećana je opasnost od masne jetre), može vam pomoći vitamin B7. Sadrže ga pšenične klice, pivski kvasac, iznutrice i kelj.

Povećan umor i slabokrvnost – vitamin B9

Vitamin B9 ili folna kiselina jedan je od najpoznatijih predstavnika iz skupine B vitamina. Poznato je da je folna kiselina važna za sintezu DNK te rast i diobu stanica. Možemo je naći u gotovo svim tkivima, a veće količine skladište se uglavnom u jetri. Pričuve folne kiseline relativno su male, a dnevne potrebe za njom velike. Primjena folne kiseline primarno se veže uz trudnoću zbog njena učinka na sprečavanje razvoja defekata neuralne cijevi djeteta. Iz tog je se razloga osobito savjetuje uzimati u prvom tromjesečju trudnoće, no brojni stručnjaci savjetuju povećati unos folne kiseline za vrijeme čitave trudnoće i dojenja. Povećane potrebe za folnom kiselinom izražene su i kod prekomjerna konzumiranja alkohola, anemija, hemodijalize te različitih crijevnih bolesti i malapsorpcijskog sindroma.

Vezani članak:  Umor, važan znak upozorenja

Nepravilna prehrana i/ili starija životan dob – vitamin B12

Vegetarijanska prehrana, ali i starija životna dob, povećava opasnost od nedostatka vitamina B12. U slučaju dugotrajna nedostatka ovog vitamina može se razviti perniciozna anemija. Vitamin B12 prolazi kroz posteljicu i izlučuje se u majčinu mlijeku.