Zahtijevaju li seboroične keratoze liječenje?

Svake godine na kraju ljeta opažamo promjene i tragove na koži, što je i poticaj mnogima da dođu na dermatološki pregled jer primjećuju različite promjene ili tvorbe na koži. Osim različitih osipa i hiperpigmentacija, čest razlog pregleda su i dobroćudne promjene — keratoze.

O kakvim je promjenama riječ

Seboroične keratoze dobroćudne su promjene na koži koje se nazivaju i staračke bradavice jer najćešće nastaju u ljudi starijih od 50 godina. Najčešći su dobroćudni tumor kože koji nastaje proširenjem epidermisa uz pojačano stvaranje roževine.

Zbog svog masnijeg izgleda, a i zato što su češće na dijelovima tijela gdje je koža masnija, dobile su naziv seboroične. Može ih biti na tijelu tek nekoliko, ali i mnoštvo, uglavnom na licu, vlasištu, ramenima, leđima, dekolteu, no nikada na dlanovima i tabanima.

Kako izgledaju

Keratoze mogu biti diskretnog izgleda kao svjetlosmeđe ili boje kože lagano uzdignute bradavice, hrapave, naborane površine, ponekad s tamnije smeđim točkicama ili čepovima, ali mogu imati i tamnosmeđu i crnu boju. Mogu biti velike od nekoliko milimetara pa do 10 ili 15 milimetara s hrapavom površinom koja se ljušti. Nastaju na nepromijenjenoj koži, bez znakova upale. Često svrbe pa ih se nerijetko razgrebe nakon čega se može razviti upala koja je najčešće i razlog posjeta liječniku. No osim stalnog osjećaja svrbeža i ljuskanja, čest je razlog odlaska lječniku i estetski nedostatak jer keratoze ne prolaze spontano, jednom kada se pojave na tijelu, stalno su prisutne. Na potkoljenicama mogu imati oblik vrlo svijetlih i ravnih bradavičastih pločica koje se nazivaju Stuccokeratoses. Iznenadna pojava velikog broja keratoza na trupu zahtijeva detaljan sistematski pregled jer u podlozi mogu biti maligni tumori gastrointestinalnog trakta ili limfomi.

Vezani članak:  Imati perut znatno je više od estetskog problema

Kako protječe pregled

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda i dermatoskopije, pri kojoj se koža pregledava uređajem koji se naziva dermatoskop i koji promjene na koži bolje poveća i prikaže, a nakon postavljene dijagnoze preporučuje se i način na koji ih je najbohe ukloniti.

Keratoze se mogu ukloniti na nekoliko načina, što ovisi o njihovoj zastupljenosti na tijelu i o dijelu tijela na kojem se nataze. Mogućnosti izbora liječenja su: krioterapija, ekskohleacija, elektrokauterizacija, radiofrekventno, laserski i kirurški.

Iako su keratoze dobroćudne promjene, osoba koja ima seboroične keratoze treba svakako posjetiti dermatotoga jer se među brojnim seboroičnim keratozama može otkriti i dijagnosticirati maligni tumor kože. Ponekad vrlo tamne keratoze mogu izgledati kao pigmentirani bazaliom ili kao melanom, što je još jedan od razloga za posjet dermatologu.