Zašto je potreban pregled madeža

Melanom, zloćudni tumor kože i sluznica, može nastati na koži na kojoj su ranije bili vidljivi madeži, ali i na koži na kojoj nije bilo vidljivih promjena.

Zbrinjavajući porast broja novootkrivenih zloćudnih tumora kože – melanoma – bilježi se u cijelom svijetu, a nažalost ni Hrvatska nije izuzetak. Ako je melanom prepoznat i otkriven u ranom stadiju, tada je prognoza bolesti dobra. No ako s otkrije u uznapredovanu stadiju, može metastazirati u druge dijelove tijela, a tada je stanje zabrinjavajuće.

Kada na pregled?

Zašto je potreban pregled madeža
Zašto je potreban pregled madeža?
Povećani rizik za nastanak melanoma imaju osobe svijetle puti, svijetlih očiju i kose. Melanom je usto češći u osoba koje su od djetinjstva te kasnije tijekom života imale sunčeve opekline. Posebno velik rizik prijeti ljudima s velikim brojem madeža (više od pedeset) po tijelu. Povećani rizik imaju i osobe koje imaju displastične madeže. Takav madež najčešće izgleda poput kapljice tinte koja je kapnula na kožu – nepravilnog je oblika, višebojan i veći od 6 mm.

U obiteljima u kojima je bilo slučajeva melanoma veći je rizik za ponovno javljanje bolesti, pa se posebno tim osobama savjetuje dermatološki pregled, odnosno redovita dermatološka kontrola madeža. Osobe koje su zbog prirode posla, sporta ili zbog hobija povećano izložene suncu, posebno ako je to nagli izlazak na sunce te ako se na koži više puta jave opekline, izložene su velikom riziku od pojave melanoma, stoga se njima posebno preporučuju redovite kontrole. Često u dermatološke ordinacije dolaze osobe s ozlijeđenim madežom i nerijetko su vrlo uplašene, strahujući da će zbog toga dobiti melanom. Oprez je dakako potreban, no razloga za paniku nema. Istraživanja naime govore da ozljeda madeža ne vodi u melanom, za razliku od našeg naslijeđa i izloženosti suncu, koji se smatraju najopasnijim čimbenicima. No madež koji se učestalo ozljeđuje, posebno ako je primjerice na leđima ili ramenima izložen trenju naramenica, bolje je odstraniti. Isto se savjetuje i sportašima koji često ozljeđuju madeže.

Vezani članak:  Najčešće bolesti kože

Od dijagnoze do liječenja

Melanom se najčešće opaža kao promjena na koži tamnosmeđe do crvene boje, nepravilna oblika, s izraženim krvarenjem, nepravilnih rubova, koja naglo raste i mijenja se. Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničke slike, dermatoskopskog nalaza, a potvrđuje se histološkim nalazom. Terapija je različita, a najvažnije je kirurško odstranjenje melanoma. Ovisno o veličini zahvaćenog tkiva odstranjuju se i limfni čvorovi najbliže regije te se ponavlja operacija ožiljka gdje je bio melanom. Prema nalazu nakon zahvata i patohistološkom nalazu te u dogovoru s onkologom odlučuje se o daljnjoj terapiji.

Tko ne smije na sunce?
Osobe koje su preboljele maligne tumore kože i one koje imaju mnogobrojne madeže po tijelu, pogotovo displastične madeže, moraju izbjegavati sunce i sunčanje.

Kako smanjiti opasnost?

• Sunčajte se oprezno, sklonite se sa sunca od 11 do 16 sati, tijekom podneva odmorite kožu od sunca (u hladu ili u kući), uz lagane obroke uzimajte dosta vode i napitaka.
• Izbjegavajte rekreaciju i sportove u podne.
• Bebe i malu djecu ne izlažite suncu, a djecu zaštitite preparatima koji su namijenjeni djeci.
• Suncobran nije dovoljna zaštita jer se sunčeve zrake reflektiraju o pijesak i morsku površinu.
• Ne koristite parfeme, dezodoranse i kozmetiku prije odlaska na sunčanje.
• Prije sunčanja obilno nanesite sredstvo za zaštitu te ponavljajte nanošenje svaka dva sata i nakon kupanja.
• Posebno zaštite nos, ramena i područje dekoltea jer najbrže pocrvene.
• Koristite preparate za zaštitu od sunca prilagođene vašoj koži – ovisno o fototipu, alergijama, aknama i dr.
• Ako je potrebno, nabavite odjeću s UV zaštitom (planinari, jedriličari).
• Koristite sunčane naočale s UV zaštitom, koristite kape, šešire, majice kao dodatnu zaštitu.
• Nakon sunčanja kožu «nahranite» losionima ili kremama kako bi sačuvala i vratila vlagu.

Vezani članak:  Gljivične bolesti stopala i noktiju