Zašto je vitamin K važan za organizam

Najveći dio »vitamina K« stvara se djelovanjem bakterija u crijevu, a samo 20% unosi se hranom. Vitamin K poznat je kao koagulacijski, odnosno antihemoragični vitamin, što znači da ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi. Novija istraživanja dokazala su da je vitamin K povezan s djelovanjem D vitamina, te manjak jednog od njih utiče na smanjeno djelovanje drugog. Skoro svi smo u relativnom manjku i D i K vitamina. Imamo ga dovoljno za optimalno održavanje zgrušavanja krvi, ali ne i da nas štiti od drugih zdravstvenih problema (ovapnjenje arterija, osteoporoza, karcinom prostate, pluća i jetre, leukemija, upala pluća, neke bolesti mozga, truljenje zuba i dr. ) Vitamin K, također, poboljšava osjetljivost na inzulin, te ljudi koji redovito jedu hranu bogatu tim vitaminom, imaju oko 20% manje izglede da razviju dijabetes tipa 2, sprečava Alzheimerovu bolest, nastanak modrica i djeluje i kao antioksidans.

TRI VRSTE

K1 – nalazimo u zelenom povrću, potreban je za sintezu bjelančevina koje sudjeluju u procesu zgrušavanja krvi. Sinteza tih bjelančevina odvija se u jetri

K2 – stvaraju ga bakterije u našim crijevima i nalazi se u krvnim žilama, kostima

K3 – je sintetski vitamin i često može biti toksičan pa se ne preporuča uzimanje bez nadzora liječnika

KAKO GA UZIMATI

Topiv je u mastima pa je potrebno da su u prehrani zastupljene esencijalne masne kiseline (»maslinovo ulje«, ulje suncokreta, »avokado«, ribe i plodovi mora, mahunarke, orašasti plodovi).

Vitamin K nalazimo u zelenom povrću.

Vitamin K nalazimo u zelenom povrću.

GDJE GA IMA

Zelje, cvjetača, prokulica, špinat, kopriva, list pitomog i divljeg kestena, jelove iglice, ostalo lisnato zeleno povrće, rajčica, grašak, soja, mrkva, krumpir, svinjska i goveđa jetrica, biljna ulja, riblje ulje, kravlje mlijeko, jogurt, sir, žumanjaci, crni šećerni sirup od melase, brokula, šparoge, zeleni čaj.

Vezani članak:  Aronija - superiorna snaga maloga ploda

Zamrzavanje uništava vitamin K, dok grijanje nema utjecaja.

KOME JE POTREBAN VITAMIN K

Osobe u čijim je obiteljima prisutna osteoporoza ili bolesti srca, osobe koje imaju Chronovu bolest, celijakiju ili bilo koju bolest koja ometa iskorištavanje K vitamina, osobe s bolešću jetre i uzimaju lijekove poput antibiotika širokog spektra, lijekove za sniženje kolesterola i aspirin.

DNEVNE POTREBE

Žene 90 mg, muškarci 120 mg

ZA KOGA NIJE: Trudnice i dojilje ne bi smjele uzimati više od 65 mcg K2 (osim ako im propiše liječnik) te pacijenti koji uzimaju antibiotike, lijekove za zgrušavanje krvi, lijekove za smanjenje masnoće u krvi.