Izražene kapilare na licu

Tanke crvenkaste ili ljubičaste prugice javljaju se na nosu i jagodicama, a postaju vidljivije na suncu, vjetru, hladnoći ili vrućini, ali i pri emocionalnom uzbuđenju. Proširene kapilare javljaju se i na nogama zbog poremećene venske cirkulacije, dugog stajanja i uzimanja kontracepcijskih preparata.

Za uklanjanje kapilara na licu primjenjuje se elektrokoagulacija ili laser. Elektrokoagulacija je stara metoda kojom se uništavaju oštećene kapilare, odnosno sljepljuju stijenke kapilara. Tretman se izvodi tankom iglicom koja provodi električnu struju. Nakon zahvata na koži se javljaju male kraste koje spontano nestaju nakon dva-tri dana. Osjećaj žarenja za tretmana neke osobe podnose bolje od drugih. Modernija i bolja metoda je laser. Zraka lasera apsorbira hemoglobin u kapilarama, a svjetlo se potom pretvara u toplinu koja koagulira i sljepljuje stijenke kapilara. Nakon tretmana nema ožiljaka ni hematoma. Postupak se može ponoviti nakon 4-6 tjedna.

Izražene kapilare na licu

Izražene kapilare na licu

Kapilare na nogama uklanjaju se laserom ili sklerozacijom. Postupak uklanjanja kapilara na nogama laserom jednak je kao kod uklanjanja kapilara na licu, ali se koriste laseri različite valne duljine. Za površinske crvenkaste kapilare na licu koriste se laseri valne duljine 532 nm, a za dublje plavičaste kapilare na nogama laseri valne duljine 1064 nm. Kapilare na nogama mogu se ukloniti sklerozacijom, tj. injiciranjem određenog sredstva u kapilaru nakon čega se ona povuče.

Kod opsežnih promjena tretmani se moraju ponavljati dok se ne postigne zadovoljavajući rezultat.

Vezani članak:  Smiju li dijabetičari jesti med