Minerali – koji i zašto nam trebaju

Minerali – sadrže ih namirnice, ali najčešće ne u količinama koje su organizmu potrebne. Podsjećamo vas na to koji su nam minerali i zašto potrebni.

Minerali - koji i zašto nam trebaju

Minerali – koji i zašto nam trebaju

Poput vitamina, nužni su za vitalne procese metabolizma, a naš ih organizam ne proizvodi. Osjećaj umora, nedostatak snage ili loše raspoloženje samo su blaži simptomi nedostatka nekih minerala. Posebno su važni ljeti jer ih tijelo znojenjem znatno gubi.

Selen – Snažan je antioksidans, važan za vitalne funkcije organizma. Ima višestruko djelovanje, a posebno je koristan u usporavanju procesa starenja. Prema nekim istraživanjima povećava stvaranje enzima glutationa koji uništava slobodne radikale, stoga je i dobio naziv mineral mladosti.

Kalij – Važan je za razvoj, mišićne funkcije i za održavanje pravilne pH vrijednosti tjelesnih tekućina. U spoju s natrijem odgovoran je za eliminaciju iskorištenih tvari i stanica. Stimulira enzime koji su važni za procese metabolizma.

Cink – Stimulira funkcije proteina u procesima cijeljenja tkiva, a sudjeluje u najmanje 150 enzimskih funkcija, vrlo je bitan za pravilne funkcije staničnih membrana.

Magnezij – Sudjeluje u svim biokemijskim procesima, a posebno je važan za sintezu proteina i nukleinskih kiselina. Štiti stanice od slobodnih radikala te time usporava procese starenja.

Željezo – Esencijalna je komponenta hemoglobina koji provodi kisik u sva tkiva.

Natrij – Posrednik je u enzimskim procesima, važan je za pravilno funkcioniranje živčanog sustava, regulira razinu tekućina u organizmu.

Kalcij – Najzastupljeniji je među mineralima koji se nalaze u ljudskom organizmu. Važan je za stvaranje i čvrstoću koštane mase, za pravilan rad mišića i srca.

Vezani članak:  Prehrana nakon ugradnje premosnice