Za doručak bolje jesti jaja nego pahuljice

Dugo su nas bombardirali informacijom da su jaja puna kolesterola te da pospješuju razvoj bolesti srca i bolesti krvnih žila, no to je zapravo jako daleko od istine. Znanstvenici sa Sveučilišta Wake Forest utvrdili su da nema nikakve povezanosti između konzumiranja jaja i srčanih bolesti, a mnogi liječnici i nutricionisti smatraju ih savršenom namirnicom.

Žutanjak i bjelanjak donose obilnu zalihu važnih vitamina, zdravih masnoća, tragove minerala i drugih nutrijenata, a sve je to upakirano u tom malom niskokaloričnom obroku. Naime, jedno jaje sadrži samo 72 kalorije.

Zanimljivi su i rezultati istraživanja koje je pokazalo da žene koje unose kolin, nutrijent iz jaja, imaju 24 posto manji rizik da razviju rak dojke, a on potiče i bolji rad mozga. Jaja sadrže i lutein i zeskantin koji štite zdravlje oka, a ono što će vas možda najviše razveseliti jest da je studija provedena na Sveučilištu u Louisiani pokazala da konzumiranje jaja za doručak smanjuje unos kalorija tijekom dana te da su debele osobe koje su ujutro, umjesto peciva ili žitarica, svaki dan jele jaja izgubile 65 posto više tjelesne težine.

Vezani članak:  Dojenje ubrzava psihomotorni razvoj