Akupunktura: pritisak koji istiskuje glavobolju

Žestina i broj glavobolja s godinama se obično smanjuju pa mlade žene i muškarci češće pate od glavobolja nego stariji. Glavni razlog tome je stres izazvan brojnim obavezama na poslu i u porodici. Nije onda čudno što se o stresu govori kao negativnoj energiji te zašto akupunktura postaje sve popularnije liječenje glavobolje u našim krajevima. Neke američke studije pokazuju da upravo akupunktura najdjelotvornije smiruje svaku tjelesnu bol, pa tako i glavobolju. World Health Organization čak navodi akupunkturu kao prvu metoda izbora za liječenje migrene.

Prečica prema cilju

Akupunktura najdjelotvornije smiruje svaku tjelesnu bol, pa tako i glavobolju.

Akupunktura najdjelotvornije smiruje svaku
tjelesnu bol, pa tako i glavobolju.

Objašnjenja samog principa djelovanja akupunkture su različita. Kinezi smatraju da sve naše zdravstvene tegobe nastaju kada se u tijelu poremeti, odnosno blokira slobodna cirkulacija krvi i energije (chi) – pa stoga i nestaju kada tu blokadu uklonimo stimulacijom (ubodom) na određene točke tijela. Zapadni, a to znači i naši medicinski akupunkturolozi navode da akupunktura potiče otpuštanje tvari u našem organizmu (serotonina, dopamina, epinerfina) koje pomažu smirivanju boli.

Istočni ili Zapadni princip? Sasvim je svejedno, važno je tek da se akupunktura pouzdano obračunava s glavoboljom.

Pritisni me nježno

Ova je metoda pogodna za sve koji ne žele ili iz nekog razloga ne smiju koristiti tablete: jer su na njih alergični, ili ih ne smiju uzimati zbog lijekova koje koriste radi
drugih bolesti, ili nastoje sačuvati jetru itd.

U hrvatskoj je uz klasičnu akupunkturu dostupna i laserska. Tako možete birati između tretmana iglicama i laserom. U oba slučaja morat ćete akupunkturologa posjetiti šest do 10 puta, ovisno o vrsti i jačini glavobolje. Tretmani se obično rade svaki drugi dan, a onaj s iglicama može izazvati blagu bol na mjestu uboda. Poznate su kao akupunkturne točke, a u tretmanu glavobolje “koristi” se njih 20-ak: nalaze se na vratu, glavi, rukama, nogama, leđima.

Vezani članak:  Prehrana po bolestima: probava, kosti i zglobovi, živčani sustav

Nasuprot klasičnoj, laserska akupunktura je potpuno bezbolna. U oba slučaja jedan tretman obično traje 20-ak minuta. Za sam tretman akupunkturom ne morate se posebno pripremiti, niti se nakon njega pridržavati posebnih pravila.

Kako vam može pomoći kućna akupresura

Kako vam može pomoći kućna akupresura

U svega minutu-dvije možete sami ublažiti
glavobolju tzv. kućnom akupunkturom.

U svega minutu-dvije možete sami ublažiti glavobolju tzv. kućnom akupunkturom. Pritiskom ili masažom određene akupunkturne točke. Svega su dvije.

Prva akupunkturna točka se nalazi na stražnjoj strani vrata, na pola puta između uha i vrata. Pod prstima se osjeća kao “mekana udubina”. Čvrsto masirajte tu točku jednu do dvije minute – ako vas muči tenzijska glavobolja.

Druga akupunkturna točka točka je smještena na šaci, mekom tkivu između palca i kažiprsta. Čvrsto uhvatite i pritisnite tu točku palcem i kažiprstom druge ruke. Ostanite tako pola minute. Pomaže kod svih vrsta glavobolja.