Artroza – sve što je korisno znati

S prvim danima jeseni i zime počinju i tegobe, gotovo svi oboljeli od artroze tuže se na pojačane bolove. Nekad su smetnje prolazne, no bolovi mogu postati kronični, a ponekad je potreban i kirurški zahvat.

Što su reumatske bolesti

Reumatske bolesti dijele se u četiri velike skupine: upalne reumatske bolesti kod kojih je upala glavni simptom, degenerativne reumatske bolesti koje nastaju zbog propadanja hrskavice i drugih dijelova sustava za kretanje (u ovu skupinu ubraja se i artroza), izvanzglobne reumatske bolesti koje zahvaćaju strukture u okolici zgloba te metaboličke reumatske bolesti koje nastaju zbog promjena u metabolizmu.

Artroza - sve što je korisno znati

Artroza se najčešće javlja kao posljedica
istrošenosti hrskavice u zglobu.

Što je artroza

To je proces koji se najčešće javlja kao posljedica istrošenosti hrskavice u zglobu, zbog čega dolazi do bola i smanjene gibljivosti zgloba. Može se javiti u različitim godinama života.

Koliko je artroza učestala

Najučestaliji oblici reumatskih bolesti upravo su degenerativne bolesti, odnosno artroze. Zahvaćaju različite zglobove ili dijelove kralježnice, češće se javljaju kod starijih osoba, ali nisu rijetke ni u mlađih osoba.

Koje dijelove zgloba artroza najprije zahvaća

Najprije zahvaća hrskavicu između zglobnih površina, hrskavica postupno popušta i troši se sve dok se, u najtežim slučajevima, potpuno ne istroši i kost ostaje nezaštićena. Kako se hrskavica stanuje, zglobni prostor se suzuje, zglob postaje nesiguran. Bolest potom zahvaća kost. Na mjestu većeg pritiska kost postaje gušća, na mjestu manjeg pritiska postaje rjeđa. Dolazi do deformacije kosti i zgloba, a tada govorimo o degenerativnoj artrozi.

Što je uzrok

Najčešći uzrok jest prekomjerno naprezanje i izlaganje zglobova naporima, a ponekad je uzrok preopterećenja zglobova prekomjerna tjelesna težina. Zglobovi mogu imati i prirodno slabiju strukturu, zbog čega je njihova otpornost smanjena.

Može li uzrok biti ozljeda

Da, to može biti udarac ili ozljeda, a tada govorimo o sekundarnoj artrozi. Primjerice poslije prijeloma može doći do promjena na zglobnim površinama, što uzrokuje prijevremenu deformaciju zgloba i artrozu.

No i sve bolesti štetne za zglobove te bolesti koje utječu na strukturu zgloba mogu potaknuti pojavu artroze – deformacije zgloba.

U čemu se razlikuje artroza od artritisa

Artroza je proces starenja dijelova zgloba u kojem postupno dolazi do propadanje hrskavice, potom do propadanja kosti i deformacije zgloba. Artritis je kronična, progresivna upala zglobova nepoznata uzroka. Glavna patološka anatomska promjena jest upala, prvo ovojnice zgloba, a potom ostalih struktura zgloba, što za posljedicu ima deformaciju.

Koje zglobove artroza najčešće zahvaća

Degenerativne promjene najčešće nastaju na kukovima, na koljenu, na vratnom, torakalnom i lumbalnom dijelu kralježnice.

Vezani članak:  Reumatske bolesti - kad pokret boli

Koji je glavni simptom artroze kuka

Glavni simptom jest bol. Može biti jak i širiti se od prepone prednjom stranom bedra do koljena. Drugi simptom jest ograničena pokretljivost kuka.

Kako se liječi artroza kuka

Provodi se fizikalna terapija koju propisuje liječnik, a sastoji se od elektroterapije, hidroterapije i medicinske gimnastike koja se provodi u mirnom stadiju bolesti. U akutnom, bolnijem stadiju najčešće se propisuju nesteroidni protuupalni lijekovi, analgetici ili u najtežim slučajevima blokade kortiokosteroidima.

Što je lumbosakralni sindrom

To je oblik degenerativnih promjena donjeg dijela kralježnice. Riječ je o promjenama na kralješcima i međukralješničnim pločicama (diskusima). Karakteriziraju ga bolovi, zakočenost slabinske kralježnice, nemogućnost pokretanja. Nekad je uzrok smetnjama i uklještenje živca, pa govorimo o lumboishialgiji. Specijalističkim pregledom dijagnosticira se bolest te locira zahvaćeni dio.

Može li bolest zahvatiti šake

Da, artroza vrlo često zahvaća zglobove šaka. Pokreti prstima postaju otežani i bolni, a zglobovi postaju deformirani, „kvrgavi“. Artroza šake genetskog je porijekla, dakle uzroci su prisutni od rođenja, a simptomi bolesti prenose se i uočavaju u više članova obitelji.

Je li artroza nasljedna

Nije nasljedna bolest, ali je nasljedna sklonost obolijevanju – predispozicija.

Obolijevaju li žene češće

Ne. Artroza u jednakoj mjeri pogađa žene i muškarce, što nije slučaj s ostalim reumatskim bolestima. No u žena artroza češće zahvaća koljena i šake u usporedbi s muškarcima.

Postoje li rizični poslovi

Da, to su svi poslovi koji prekomjerno opterećuju zglobove (kuka, koljena, šake, kralježnicu) jer prekomjerno opterećenje ubrzano troši zglobove. Najbolji primjer je artroza lakta i ramena u radnika koji rade s pneumatskim čekićem.

Može li debljina potaknuti pojavu artroze

Da, prekomjerna tjelesna težina može potaknuti pojavu artroze koljena. Ne može se kazati da je prekomjerna tjelesna težina uzrok artroze, ali može ubrzati njen nastanak. Stoga je održavanje preporučene tjelesne težine jedna od mjera prevencije i kad je riječ o artrozi.

Pogađa li artroza djecu

U pravilu ne jer u djece zglobna hrskavica nije istrošena. Postoje ipak nasljedni oblici artroze koji se očituju već u djetinjstvu, no to su vrlo rijetki slučajevi.

Kada se javlja bol

Pri opterećenju ili pokretima nekih zglobova. Ovisno o kojem se zglobu ili dijelu kralježnice radi, bol može biti akutan ili kroničan, različite jakosti.

Pomaže li odmor

U pravilu bolovi izazvani artrozom nestaju pri odmaranju; ako je uzrok opterećenje nekog dijela tijela, bol će nestati kad se taj dio tijela rastereti. U tome se bol artroze razlikuje od bola artritisa koji je uvijek prisutan.

Vezani članak:  Reumatske bolesti - kad pokret boli

Što se preporučuje bolesnicima

Prekomjerno opterećenje i prekomjerno sjedenje mogu biti jednako štetni. Valja izbjegavati prekomjerno opterećivanje zglobova. Preporučuje se pravilno i umjereno kretanje, što je jedini način da se održi pravilna funkcija zglobova.

Je li mirovanje štetno

Da. Nedostatak kretanja tijekom duljeg razdoblja može biti izravni uzrok nastanku artroze. Sjediti sate i sate pred kompjutorom uvijek u istom položaju ima jednako ozbiljne posljedice kao i prekomjerno opterećivanje zglobova.

Je li stres povezan s artrozom

Stres ne uzrokuje artrozu, ali može uzrokovati neke druge reumatske bolesti, primjerice artritis ili fibromialgiju, bolest izvanzglobnog reumatizma.

Kako na artrozu djeluje promjena temperature

Temperatura zraka utječe na različite oblike reumatizama, pa i na artrozu. Promjena temperature, tlaka i vlažnosti zraka ne može biti uzrok bolesti, ali može potaknuti bol i pogoršati stanje ako je artroza već prisutna.

Je li voda štetna

Ne. Uranjanje ruku ili drugih zglobova zahvaćenih artrozom u mlaku vodu neće pogoršati stanje, dapače olakšat će pokretljivost i smanjiti bol.

Može li se artroza spriječiti

Prvi korak u sprečavanju bolesti jest rano otkrivanje. Nasljedne oblike bolesti moguće je držati pod nadzorom.

Ako jedan roditelj ima artrozu ruku, djeca moraju pregledavati zglobove i prije nego osjete znakove bolesti.

Izuzetno je važno održavanje kondicije vježbama koje jačaju muskulaturu uz kralježnicu, kao i mišiće ruku i nogu.

Kada prvi put otići liječniku

Ako u obitelji nije bilo slučajeva artroze i ako nema simptoma bolesti, prvi pregled preporučuje se napraviti oko četrdesete godine života.

Tko liječi artrozu

Specijalisti za sustav kretanja: reumatolozi, ortopedi, fizijatri.

Kako se postavlja dijagnoza

Dijagnozu kliničkim pregledom postavlja specijalist i ovisno o dijagnozi provodi liječenje.

Ukoliko dijagnozu nije moguće postaviti kliničkim pregledom, potrebno je napraviti rendgensku snimku oboljelog zgloba ili kralježnice. U nekim slučajevima liječnik preporučuje laboratorijsku pretragu krvi koja pomaže da se utvrdi radi li se možda o upali – artritisu, a ne o degenerativnim promjenama na zglobovima.

U slučaju artritisa krvna slika će biti promijenjena, s povišenom sedimentacijom i pozitivnim reumatskim faktorima, dok će u slučaju artroze krvna slika biti normalna.

Kompjutorizirana tomografija (CT) temeljita je, ali vrlo skupa pretraga, propisuje se u slučaju sumnje na herniju diska (diskus herniju) ili u nekim drugim slučajevima kada se ne nalazi uzrok tegobama.

Vezani članak:  Reumatske bolesti - kad pokret boli

Nuklearna magnetska rezonancija (NMR) još je jedna temeljita, ali skupa pretraga koja pomaže otkriti i liječiti herniju diska i bolesti mekih tkiva zglobova ili tkiva koja okružuju zglobove, primjenjuje se u slučajevima kada je potrebno druge bolesti razlikovati od artroze. CT i NMR pomažu i kirurzima da preciznije i uspješnije obave operacijski zahvat.

Kako se liječi artroza

Primjenjuju se lijekovi, fizikalna terapija, a u najtežim slučajevima i operacijski zahvat. U akutnom stadiju bolesti propisuju se lijekovi, a u kroničnom stadiju fizikalna terapija.

Kod najlakših oblika bolesti, kad se javljaju prvi simptomi, uzimaju se analgetici, u drugoj fazi liječenja propisuju se protuupalni nesteroidni lijekovi u obliku injekcija, tableta ili čepića.

Može li se artroza izliječiti

Liječenjem se u prvom redu bolesnika oslobađa bolova, omogućuje mu se bolja i lakša pokretljivost. No artrozu se ne može u potpunosti izliječiti, ostaje naime istrošenost hrskavice, a liječenjem se zaustavlja ili usporava njezino daljnje propadanje.

Komu se savjetuje kirurški zahvat

Odluku o zahvatu donosi specijalist, ovisno o stupnju i težini bolesti. Nesvrsishodno je primjerice zamjenjivati zglobove protezama u osoba starije životne dobi koje su lošeg zdravlja, koje zbog starosti ili zdravstvenog stanja neće moći provesti rehabilitaciju. U ostalim slučajevima, kad je zglob potpuno oštećen i neupotrebljiv, preporučuje se kirurški zahvat. Nakon zahvata kvaliteta života znatno se poboljšava, bolesnik može ponovno normalno živjeti i obavljati uobičajene poslove.

Koliko je važna rehabilitacija

To je vrlo važan dio liječenja poslije kirurškog zahvata. Zglobu i mišićima treba vratiti snagu, masu i pokretljivost. To je moguće samo ako se program rehabilitacije u potpunosti i disciplinirano provodi. Program rehabilitacije razlikuje se ovisno o težini bolesti, zahvaćenom zglobu, tj. dijelu tijela, životnoj dobi bolesnika. Rehabilitacija je nužna kako bi se spriječilo ponovno pogoršanje stanja.

Pomaže li ljekovito blato

Termalno liječenje i ljekovito blato najstarije su metode liječenja nekih oblika artroze.

Vrijeme provedeno u toplicama pomaže smanjiti stres, što u ukupnom liječenju ima vrlo važnu ulogu. Od velike su pomoći i bazeni; plivanje je naime među najkorisnijim sportovima za vraćanje tonusa mišićima.

Pomaže li morski zrak

Boravak na moru jednak je liječenju, no klima mora biti suha. Ako je moguće, treba provesti neko vrijeme na moru i plivati.

Pomaže li alternativna medicina

Neke grane alternativne medicine, primjerice akupunktura, mogu pomoći, no njihovo je djelovanje simptomatsko: nestaju simptomi bolesti, posebice bol, ali ne i uzrok. Alternativna medicina primjenjuje se kad klasične metode liječenja ne dadu rezultate.