Bol i kako ga liječiti

Glavobolja, zubobolja ili bol u trbuhu, različiti bolovi prate nas, nekog više, nekog manje, kroz život. Svaki bol nije opasan, nije ni razlog za odlazak liječniku, no da bismo ga što prije ublažili, potrebno je otkriti uzrok i porijeklo bola, a važno je znati i kako djetuju analgetici.

Osjet bola je individualan, subjektivan znak neke tegobe ili bolesti. Stoga definicije poput blag, umjeren ili jak bol treba shvatiti kao približne jer svatko bol, bez obzira kojeg je porijekla, osjeća i podnosi drugačije. No svima nam je zajedničko da bol nastojimo ublažiti čim prije i otkloniti ga na što je moguće dulji rok.

Iz nekih istraživanja proizlazi da žene, u usporedbi s muškarcima, imaju niži prag podnošenja bola. Pretpostavija se da je to stoga što su žene bolovima izložene češće od muškaraca, jednako kad je riječ o glavobolji, mišićnim bolovima, bolovima i grčevima u trbuhu i dr. Bez obzira na to kako ga podnosimo, bol i njegovo značenje ne valja podcjenjivati jer je u nekim slučajevima znak upozorenja na neku tegobu ili kroničnu bolest. Tim više što nam bol onemogućava obavljanje svakodnevnih aktivnosti i uvelike smanjuje kvalitetu života.

Zbog toga, bez obzira na to o kojem je bolu riječ, nakon što se utvrdi uzrok, treba pronaći sredstvo koje će ga ublažiti i otkloniti.

Upute za uporabu

Analgetici su lijekovi koji ublažavaju bol, za neke je potreban liječnički recept, neke nabavljamo bez recepta. Dijelimo ih u tri glavne skupine: paracetamol, protuupalni lijekovi i aspirin. Za svaki lijek iz tih skupina postoje pravila za uporabu kojih se valja pridržavati:

• poštujte preporuku o doziranju lijeka i nikad nemojte uzeti dozu veću od propisane dnevne doze
• kako biste spriječili neželjena djelovanja, ne uzimajte istovremeno lijekove iz različitih skupina
• ako uzimate lijekove za neku kroničnu bolest, provjerite na uputama tog lijeka sadrži li možda analgetik, te ako sadrži, posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom koji će vam preporučiti odgovarajući analgetik i dozu
• bolujete li od neke bolesti jetre ili bubrega, imate li neku srčanu bolest probleme s probavnim organima, prije uzimanja analgetika posavjetujte se s liječnikom
• za ublažavanje menstruacijskih bolova nemojte uzimati aspirin jer u interakciji s brojnim lijekovima izaziva neželjene nuspojave, aspirin naime sprečava stvaranje ugrušaka u krvi (“razrjeđuje” krv) i povećava krvarenje
• odabir analgetika ovisi o porijeklu i intenzitetu bola, ali i o vašem općem zdravstvenom stanju.

Vezani članak:  9 simptoma koje muškarci nikad ne bi smjeli ignorirati

Najčešće korišteni

Znate li koji se analgetik najčešće koristi? Ibuprofen, to je lijek protuupalna djelovanja koji ublažava i otklanja bolove i snižava povišenu tjelesnu temperaturu. Osim što ga liječnici često propisuju, lijek se može nabaviti i u ljekarni bez recepta.

Uzimate li ga “na svoju ruku”, prije uzimanja posavjetujte se s ljekarnikom, a potom se pridržavajte uputa o uporabi lijeka, samo ćete tako postići najbolje rezultate.

Ne uzimajte doze veće od preporučenih. Dnevna doza ibuprofena propisuje se ovisno o životnoj dobi i tjelesnoj težini, za odrasle i djecu težu od 40 kg to iznosi otprilike 1200 mg/dan.

Uzimajte manje doze. Tako ćete spriječiti eventualne nuspojave.

Ne uzimajte lijek previše često. Između dva uzimanja lijeka mora proći najmanje šest sati.

Izbjegnite predoziranje. Ako uzimate druge lijekove, provjerite sadrže li tvari protuupalna djelovanja kakvo ima ibuprofen.

Potražite savjet liječnika. Ako uz preporučenu dozu lijeka bol ne prolazi, otiđite liječniku.

Prekinite uzimanje i potražite mišljenje liječnika ako osjetite probavne smetnje ili opazite promjene na koži i sluznicama.

U trudnoći i za vrijeme dojenja ne uzimajte lijek.

Savjet liječnika potražite ako je u vašoj obitelji bilo želučanih bolesti, alergija, astme, bolesti srca, jetre ili bubrega ili povišenoga krvnog tlaka.