Celulit i kako ga obuzdati

Višak potkožne masnoće i vode u osnovi je svakog tipa celulita. Te nakupine nastaju duboko ispod kože, a na površini kože prepoznaju se po tome što je “nabrana” poput
narančine kore, ponekad su te nakupine i bolne na dodir, više ili manje vidljive. Uzroci nastanka celulita brojni su, a brojne su i metode kojima se može ublažiti i smanjiti, ali potpuno ga odstraniti gotovo je nemoguće.

Celulit u različitim oblicima pogađa otprilike 80 posto žena, bez obzira na to imaju li manjak ili višak kilograma. Javlja se nakon puberteta, a najčešće se stvara na bokovima, bedrima, na donjem dijelu trbuha, stražnjici, na unutrašnjoj strani koljena i iznad koljena, na nadlakticama. Nevezano od toga na kojem se dijelu tijela
nalazi, moguće ga je smanjiti i usporiti njegovo nastajanje kombiniranjem zdrave prehrane, nekih kozmetičkih tretmana i tjelesne aktivnosti. No trajna rješenja nema, a najbolji primjer za to je liposukcija, kirurški zahvat kojim se odstranjuje potkožna masnoća i celulit s određenih dijelova tijela. Nakon zahvata masno tkivo se ponovno stvara, a stvara se i celulit. Da bi se to spriječilo, potrebno je pridržavati se pravila zdravog života i prevencije.

Zašto i kako nastaje

Pravilan optok krvi i limfe neophodan je za pravilno hranjenje svih organa i tkiva, pa tako i tkiva kože. U nastanku celulita uvijek se skriva loša cirkulacija krvi i limfe, što je dijelom posljedica povećana pritiska masnih stanica na krvne i limfne žile. Uslijed zastoja tekućine krvne žile se šire, povećava se pritisak na okolne strukture, povećava se propusnost stijenki krvnih žila i u međustaničnim prostorima nakuplja se tekućina. Zbog toga dolazi i do nakupljanja štetnih i otpadnih tvari koje bi iz organizma bile odstranjene upravo pravilnim optokom limfe i krvi, tkivima nedostaje kisika, a to se odražava i na tkivo pregrade režnjeva masnih stanica. Ti režnjevi se povećavaju, dolazi do oštećenja kolagena i gubitka čvrstoće kože, masno tkivo lakše prodire prema površini kože i koža poprima izgled narančine kore.

Vezani članak:  Što je zapravo mjesečarenje

Edeme i otekline na površini kože vidimo u obliku jastučića. To je zapravo i prva vidljiva promjena na površini kože, nastaje već u prvom stadiju celulita. Riječ je o nakupinama tekućine u tkivima koje se stvaraju zbog oslabljene propusnosti stijenki krvnih i limfnih žila. Zbog toga masaža i tjelesna aktivnost u borbi protiv celulita imaju presudnu ulogu.

Lipogeneza je proces koji se u našem tijelu odvija prirodno, tijekom noći. To je proces stvaranja zaliha u masnim stanicama, a te zalihe tijelu služe kao izvor energije. S masnim stanicama u potkožnom tkivu se rađamo, one su neophodne za veliki broj važnih tjelesnih funkcija. Njihov broj je stalan i teško na njega možemo utjecati, no na volumen masnih stanica itekako možemo utjecati.

Lipoliza je prirodni proces razgradnje, točnije potrošnje masnih zaliha, proces kojim tijelo tijekom dana dobiva energiju. Problem suvišnih potkožnih masnoća javlja se u trenutku kad je proces lipogeneze (stvaranja masnih zaliha) brži od procesa lipolize – razgradnje.

Unos tekućine neophodan je jednako kao i zdrava prehrana. Osim što je potrebna za održavanje pravilnog ritma razgradnje masnoća, tekućina je potrebna za lakše odstranjivanje štetnih i otpadnih tvari.

Izlučivanje je neophodno za pročišćavanje organizma, a u slučaju celulita neophodno ga je dodatno potaknuti. Potrebno je potaknuti izlučivanje suvišnih tekućina, štetnih i otpadnih tvari, čime će se smanjiti otekline i edemi i uspostaviti normalna cirkulacija krvi i limfe.

Tjelesna aktivnost je neophodna. Sve vježbe koje upošljavaju mišiće neposredno djeluju i na krvne žile, a korist je višestruka, poboljšava se tonus i oblik mišića, povećava se mišićna masa, a smanjuje masna masa.

Potaknite cirkulaciju hladnim tušem i rukavicom za tuširanje. Nakon tuširanja nanesite anticelulitni proizvod – bolje će djelovati.

Anticelulitna pravila

» Krećite se, neaktivnost usporava metabolizam i cirkulaciju.
» Izbjegavajte stres jer potiče kongestiju, prekomjerno nakupljanje krvi u tkivima i organima.
» Izbjegavajte sol i alkohol. Sol privlači i zadržava tekućine, a alkohol izaziva kongestiju.
» Jedite zdravo. Prednost dajte nemasnim namirnicama, bjelančevinama, vlaknima, izbjegavajte slatkiše.
» Vlakna su posebno korisna za pravilno čišćenje organizma.
» Pijte dvije litre vode ili biljnih čajeva dnevno. Što više pijete, više ćete izlučivati, tkiva će se bolje drenirati.
» Pazite na tjelesnu težinu. Istina je da celulit pogađa i mršava tijela, ipak se uglavnom javlja na tijelu debelih žena.
» Vježbajte redovito.
» Masirajte tijelo rukom, rukavicom za tuširanje, masažerom. Uvijek se masirajte kružnim pokretima, od periferije prema srcu – počnite od stopala pa noge masirajte sve do kukova, ruke od zapešća do ramena, potom su na redu leđa, trbuh u smjeru kazaljke na satu i na kraju prsni koš i dekolte.

Vezani članak:  Menopauza: sve što biste trebali znati