Kako lakše progutati tabletu

Imate problem? Ne možete progurati tabletu? Ovo bi vam moglo u tome pomoći:

RAZLOMITE JE (ovo je većini poznato)
Trebate li odjednom progutati više od jedne tablete, gutajte svaku posebno. Možete ih i zdrobiti te umiješati u jogurt ili ih razlomiti ili prerezati na manje komade koje ćete lakše progutati.

NAVIKNITE NEPCE
Ublažite refleks odbijanja ili povraćanja tablete tako da naviknete nepce na strana tijela. Počnite tako da četkicom za zube četkate jezik što dublje možete sve dok ne osjetite da se aktivirao refleks na povraćanje. Činite to svaki dan prilikom pranja zuba i otkrit ćete da je s vremenom refleks postao manje izražen.

NAGNITE SE NAPRIJED
Možda vam to zvuči nelogično, ali naginjanje prema naprijed olakšava gutanje tableta. Jedno je istraživanje pokazalo da ova metoda 89 posto olakšava gutanje tableta: tabletu stavite na jezik, uzmite gutljaj vode (ali ne gutajte ga), nagnite glavu naprijed prema prsima i tada progutajte.

SAKRIJTE JE
Umjesto s vodom, popijte tabletu s nečim kao što je sok od jabuke, puding ili jogurt. To će maskirati gorkast okus tablete, a gušća tekstura takvih namirnica olakšat će gutanje tablete, koja će ući u grlo “skrivena” u tom proizvodu.

VJEŽBAJTE
Ublažite tjeskobu od gutanja tableta tako da vježbate s nečim što je lakše progutati, primjerice s gumenim bombonima. Kad se naviknete na taj osjećaj, gutanje pilule više vam se neće činiti tako strašnim.

Istraživanje pokazalo da 40% djece i odraslih ima problema s gutanjem tableta!
Vezani članak:  Vitamini B skupine za vitalno proljeće