Kako pravilno mjeriti krvni tlak

Jednom izmjeren »povišeni krvni tlak« nikako ne može biti dovoljan da se postavi dijagnoza arterijske hipertenzije. Potrebna su barem tri mjerenja u razdoblju od dva tjedna.

Povišen krvni tlak najčešće ne stvara nikakve simptome ili su oni sasvim blagi i nespecifični. Stoga je jedini prvi način otkrivanja te bolesti povremeno mjerenje krvnog tlaka. To se posebno odnosi na osobe kod kojih su već izmjerene povišene vrijednosti krvnog tlaka, starije osobe, osobe s hipertenzijom u obiteljskoj anamnezi te pacijente koji boluju od nekih drugih kroničnih bolesti, prije svega dijabetesa, kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti te hiperlipidemije.

Kako bi ta mjerenja pokazala stvarno stanje, potrebno je poštovati neka pravila:

• Trebalo bi izbjegavati hranu, alkohol, kavu i cigarete barem 30-60 minuta prije mjerenja te ne bi trebalo biti u stanju nervoze ili ljutnje.

• Mjerenje krvnog tlaka na objema rukama pacijenta trebalo bi biti rutinska procedura kod prvog mjerenja i povremenih kontrola, jer veće razlike u tlakovima između dvije ruke mogu ukazivati na povećan rizik od nekih kardiovaskularnih bolesti.

Kako pravilno mjeriti krvni tlak

Kako pravilno mjeriti krvni tlak

• Mjerenje tlaka treba, prije svega, obavljati u zdravstvenim ustanovama, pod standardiziranim uvjetima, na baždarenim tlakomjerima uz nadzor stručne osobe koja će moći adekvatno komentirati nalaz i dati potrebne savjete.

• Unatoč različitim stavovima i preporukama danas je sve više u upotrebi kućno mjerenje tlaka. Tako se može napraviti veći broj mjerenja tlaka nego kod liječnika, a eliminira se i tzv. sindrom bijele kute (povišeni tlak za vrijeme mjerenja u ordinaciji kod liječnika). Istraživanja su pokazala da kućno mjerenje tlaka u prosjeku pokazuje niže vrijednosti od onih koje se izmjere u liječničkim ordinacijama.

• Prije mjerenja trebalo bi mirno sjediti barem 3-5 minuta, sjediti naslonjen, mišići ruke na nadlaktici opušteni, ruka ispružena, upotrebljavamo standardnu manšetu široku 12-13 cm, dugu 35 cm, što ne vrijedi za osobe koje su izuzetno mršave ili imaju prekomjernu tjelesnu težinu. Ako je manšeta prevelika ili premala, pogreške mogu iznositi i do 30 mmHg. Manšeta je u visini srca, bez obzira na položaj tijela.

Vezani članak:  Nove priče oko visokoga tlaka

• Na početku se preporučuje mjerenje tlaka dva puta dnevno, najbolje ujutro i predvečer oko 18 sati. Dok se dobro ne ovlada vještinom, korisno je ponoviti tri mjerenja s razmacima od nekoliko minuta i odrediti srednju vrijednost. Ako se pokažu neke ekstremne i neočekivane vrijednosti, najbolje je ponoviti mjerenje.

• Redovito mjerenje tlaka preporučuje se kod novootkrivenih bolesti i kod promjene terapije. U ostalim slučajevima dovoljna su povremena mjerenja, svakih nekoliko dana. Prečesto mjerenje tlaka nema velike koristi.

Važno je znati da je granica tlaka mjerenog danju u kućnim uvjetima niža i iznosi 135/85 mmHg. Porast gornjeg ili sistoličkog tlaka u fizičkom naporu normalna je reakcija, pritom donji tlak ne smije rasti i treba ostati isti ili blago pasti.