Kašalj u djece treba olakšati, a nikako suzbijati

Kašalj je nespecifičan simptom, javlja se pri bolestima dišnog sustava, a karakteristike kašlja mogu pomoći u otkrivanju njegova pravog uzroka.

Kašalj se javlja jer se na stijenkama dišnih puteva nalaze receptori koji u dodiru sa sluzi i drugim nadražujućim tvarima šalju poruku mozgu da u dišnim putevima nedostaje zraka. Dok zrak dospijeva u dišne puteve, epiglotis (nabor između glasnica) ostaje stegnut i zatvoren, ali čim se pod strujom zraka stvori dovoljan pritisak, on se otvara i zrak izlazi pod pritiskom. U tom trenutku dolazi do napadaja kašlja: tijelo s jakom strujom zraka pokušava izbaciti strana tijela i tvari nadražujućeg djelovanja. Dakle kašalj je, ma koliko neugodan bio i ma koliko bio neugodna zvuka, vrlo koristan znak upozorenja, ali i koristan dio prirodnog mehanizma samoobrane.

Kao takav kašalj je koristan posebice u djece jer uz ostalo sprečava blokiranje zraka u plućima i omogućuje dotok kisika u krv. Taj prirodni refleks tijela treba olakšati, a nikako suzbijati.

Kako dijete kašlje

Osluhnite kako dijete kašlje i brže ćete pronaći lijek.
Suh, umjereno jak kašalj čest je u dojenčadi s akutnom upalom ždrijela, a vrlo je često uzrok povraćanja. U djece se taj kašalj najčešće javlja ujutro, nakon što se tijekom noći sekret nakupio u ždrijelu, ili zbog upale trećeg krajnika. No dugotrajni podražajni kašalj koji se javlja pred jutro može biti i znak astme.
Napadaji suhog kašlja s nizom uzastopnih iskašljaja mogu biti popraćeni crvenilom lica i povraćanjem, osobito u dojenčadi i male djece. Kašalj u napadajima, uz povraćanje ili bez njega, može se javiti i u slučaju nekih bolesti dišnog sustava uzrokovanih virusima te kod cistične fibroze.
Glasan, promukao kašalj javlja se najčešće kod laringitisa.
Produktivan kašalj karakterističan je za bronhitis, astmu, cističnu fibrozu.
Kašalj rijetko može biti dvoglasan (bitonalan), a takav je tipičan za suženje dušnika ili bronha, koje može nastati zbog pritiska povećanog limfnog čvora ili stranog tijela.
Suzdržan kašalj javlja se u djece koja otežano dišu zbog astmatskog napada, upalnog procesa pluća i porebrice ili bola.

Vezani članak:  Prehlada i gripa

Kašalj u djece treba olakšati, a nikako suzbijati

Kašalj u djece treba olakšati, a nikako suzbijati

S obzirom na trajanje, kašalj dijelimo na akutni, kronični i tvrdokorni, dugotrajni i ponavljajući.

Može se javljati danju ili noću, tijekom cijele godine ili samo sezonski. Ponavljajući kašalj javlja se pri čestim upalama gornjih dišnih putova, zbog slijevanja sekreta iz nosa ili sinusa, obično u vrtićke i školske djece. Sezonski kašalj, koji se javlja u proljeće, rano ljeto i jesen, najčešće je posljedica alergijske preosjetljivosti na peludi stabala, trava i korova. Tada su uz kašalj prisutni i drugi simptomi peludne alergije. Dugotrajan kašalj javlja se i zbog oštećenja sluznice bronha uzrokovanog upalnim djelovanjem bakterija, virusa, gljivica, udisanjem štetnih plinova. Dugotrajni kašalj je i hripavac, kao i kašalj koji zaostaje zbog preosjetljivosti receptora nakon neke, najčešće virusne infekcije.

Prva pomoć protiv kašlja

Hidratacija je prvi korak u olakšavanju iskašljavanja i prevladavanju neugodnog osjećaja suhoće i nadraženosti sluznice.

Dijete koje kašlje mora unositi puno tekućine – vode, voćnih sokova, čaja s medom koji ublažava žarenje i smiruje nadraženu sluznicu te pomaže da kašalj “sazrije”, odnosno da se od suhog pretvori u produktivan kašalj s iskašljavanjem sekreta.

Za omekšavanje sekreta i održavanje vlažnosti sluznice dišnih puteva važna je i vlažnost zraka prostora u kojem dijete boravi. U zimskim mjesecima od velike su pomoći ovlaživači zraka i posude s vodom na radijatorima i grijaćim tijelima. Doda li se vodi u posudi nekoliko kapi esencijalnog ulja eukaliptusa, bora ili majčine dušice, miris u prostoriji bit će ugodniji, smanjit će se broj štetnih mikroorganizama u zraku prostorije dok će se broj grinja, poznatih uzročnika respiratornih alergija i kašlja, smanjiti za 70 posto.

Što (ne)učiniti

Najveća greška koju roditelji često rade jest suzbijanje kašlja kako bi dijete čim prije osposobili za normalan nastavak uobičajenih aktivnosti, odlazak u vrtić ili školu. Kašalj nikako i nikada ne valja suzbijati. Potrebno je: – razrijediti nakupljeni sekret i omogućiti njegovo lakše iskašljavanje – poduzeti sve da se dijete opusti i smiri kako bi lakše i sa što manje naprezanja podnijelo napadaje kašlja – sirupi, šumeće tablete i čepići odlična su pomoć, ali samo oni oblici i doze koji se preporučuju djeci jer pripravci namijenjeni odraslima nisu svi primjereni djeci.

Vezani članak:  Nadmudrite viruse

Pročitajte i ovo: