Masnoće u krvi: Kada su korisne, kada štetne?

Kolesterol i trigliceridi neizbježni su u svakodnevnom životu, a postali su gotovo neizbježni i u svakodnevnom razgovoru. No čini se da još uvijek njihovu ulogu ne poznajemo dovoljno. Riječ je o masnoćama u krvi koje su neophodne za odvijanje vitalnih funkcija organizma, no korisne su samo ako njihova razina ne prelazi određene granice. Zbog povišene razine kolesterola i triglicerida dolazi do otežane cirkulacije krvi, čime se povećava opasnost od ateroskleroze i srčano-žilnih bolesti. Održavanje preporučenih razina tih suptancija moguće je u prvom redu pravilnom prehranom.

Što su i kada postaju opasni?

Način prehrane prva je mjera održavanja razine kolesterola i triglicerida u krvi.

Način prehrane prva je mjera održavanja
razine kolesterola i triglicerida u krvi.

Kolesterol i trigliceridi prirodne su masnoće koje cirkuliraju u krvi. Dok trigliceridi uglavnom potječu iz hrane, dobar dio ukupnog kolesterola nastaje sintezom iz jetre.

Za prijenos kolesterola zaduženi su lipoproteini, među kojima razlikujemo dvije frakcije – LDL ili štetnu, koja kolesterol dovodi u tkiva u kojima se taloži, i HDL ili korisnu frakciju, koja kolesterol iz tkiva prenosi u jetru. Kolesterol može biti štetan, ali ima i vrlo korisnu i važnu ulogu u zaštiti staničnih membrana te sudjeluje u sintezi nekih hormona (steroidnih i testosterona). Ako se razina LDL kolesterola prekomjerno poveća, on postaje opasan jer pokreće mehanizam
stvaranja aterosklerotskog plaka – nakupina na unutarnjoj strani stijenki krvnih žila.

Održati preporučenu razinu?

Da, a najlakše je to postići prehranom s dosta ribe i povrća, s malo zasićenih masnoća, kojih najviše ima u crvenom mesu, mlijeku i mliječnim prerađevinama, jajima, suhomesnatim proizvodima. Pravilnom prehranom razina kolesterola može se smanjiti za čak 10-15 posto. Želi li se postići još veće smanjenje, potrebni su dodaci prehrani, a u ozbiljnijim slučajevima i lijekovi koje propisuje liječnik.

Zdrava granica:
ukupni kolesterol = > 5,0 mmol/L
LDL kolestrol = > 3,0 mmol/L
HDL kolesterol = najmanje 1,0 mmol/L
trigliceridi = > 1,7 mmol/L

Je li uzrok prekomjerna tjelesna težina?

Povišena razina kolesterola i triglicerida u krvi, osim što pokreće stvaranje aterosklerotskih naslaga, ubrzava nakupljanje potkožnih masnoća te povećava osjećaj gladi. Dakle, na dva je načina odgovorna za prekomjernu tjelesnu težinu.

Vezani članak:  Originalan ili generički lijek - u čemu je razlika?

No povišena razina kolesterola i triglicerida javlja se i u osoba preporučene tjelesne težine. Dapače, izrazito mršave osobe mogu imati povišene razine tih supstancija, što se povezuje sa stresom, dok se u velikog broja pretilih ljudi mogu javiti povišene razine kolesterola i/ili triglicerida. U ovom slučaju zdravom prehranom ne samo da će se tjelesna težina svesti na preporučenu već će se i razina kolesterola i triglicerida svesti na preporučene razine.

Zašto se povisuje razina triglicrida?

Visoka razina triglicerida često ukazuje na neke zdravstvene poremećaje, a povezana je s povišenom razinom LDL kolesterola i smanjenom razinom HDL kolesterola. No razina triglicerida u uskoj je vezi s prehranom. Šećer i slatkiši, masna i teško probavljiva hrana uzrokuju porast razine triglicerida, ali i kolesterola. Osim što se usporava cirkulacija, dolazi i do usporavanja metabolizma, pa upravo zbog toga i osobe koje ne jedu puno imaju problema s održavanjem tjelesne težine.

Žene i muškarci nisu izjednačeni kad je u pitanju razina triglicerida i kolesterola. Do menopauze žene obično imaju višu razinu HDL kolesterola koji ima zaštitnu ulogu u obolijevanju od srčanih bolesti. Nakon menopauze u žena dolazi do sniženja HDL kolesterola uz istodobno povećanje LDL kolesterola, čime se rizik od srčanih bolesti izjednačava s rizikom koji prijeti muškarcima.

U žena starije životne dobi utvrđena je uska povezanost visoke razine triglicerida, niske razine HDL kolesterola i bolesti srca. Stoga se upravo visoka razina triglicerida u žena u menopauzi smatra opasnim faktorom rizika od srčano-žilnih bolesti.

Pomoć iz prirode

Način prehrane prva je mjera održavanja razine kolesterola i triglicerida u krvi, ali i prvi lijek za snižavanje povišenih razina tih supstancija. Posljednjih godina na prvo mjesto namirnica s takvim učinkom izbila je crvena fermentirana riža (Monascus purpureus). Crvena fermentirana riža tradicionalno je osnovna namirnica u brojnim azijskim zemljama. Narodna kineska medicina preporučuje je jer poboljšava cirkulaciju i olakšava probavu, koristi se kao konzervans i boja za hranu. No istraživanja provedena posljednjih desetljeća, osim što su potvrdila takvo djelovanje, dokazala su i da crvena fermentirana riža snizuje razinu masnoće u krvi uključujući i razinu kolesterola, ali i to da povećano konzumiranje te namirnice ne oštećuje ni bubrege ni jetru.

Vezani članak:  Povišena razina kolesterola - znakovi, simptomi, kada liječiti