Menopauza – razdoblje velikih promjena

Menopauza je prirodan, biološki proces. Karakterizira ga prestanak rada jajnika i pad razine spolnih hormona koji kontroliraju razvoj ženskog tijela. Estrogen utječe i na kvalitetu kostiju pa je kod žena u menopauzi češća osteoporoza.

Period tijekom kojeg žensko tijelo prolazi prirodnu tranziciju do stalne neplodnosti (menopauze) naziva se perimenopauza. Ona označava vrijeme “oko menopauze” i počinje u različitoj životnoj dobi. Neke žene rane znakove menopauze, a to su najčešće nepravilnosti menstrualnog ciklusa, primjećuju u četrdesetim godinama, rjeđe i sredinom tridesetih.

Perimenopauza

Razina estrogena, glavnog ženskog spolnog hormona, raste i pada neravnomjerno tijekom perimenopauze. Menstrualni ciklusi postaju produljeni ili skraćeni, a često i ne dolazi do otpuštanja jajne stanice iz jajnika, odnosno ovulacije. Sve su češći simptomi kao i u menopauzi, npr. valovi vrućine, problemi sa spavanjem ili suhoća rodnice. Danas postoje tretmani za olakšavanje ovih smetnji.

Prođe li dvanaest mjeseci bez mjesečnice, smatra se da je žena ušla u menopauzu i da je perimenopauza završila.

Kod krvarenja odmah liječniku

S ulaskom u perimenopauzu potrebni su redoviti posjeti liječniku radi prevencije bolesti. Rade se i sljedeće pretrage probira: kolonoskopija, mamografija, masnoće u krvi (lipidogram), testovi hormona štitnjače, ginekološki pregled (s Papa-obriskom i ultrazvukom). U slučaju i najmanjeg vaginalnog krvarenja u menopauzi odmah se javite svom ginekologu. Menopauza je prirodni period u životu, nipošto bolest. Stoga i ne zahtijeva liječenje ako ne postoje neki od spomenutih simptoma koji otežavaju rad i život žene.

Simptomi

Tijekom perimenopauzalnog perioda mogu se javiti neki manje ili više izraženi simptomi:

Menstrualne nepravilnosti

Kako ovulacije postaju sve nepredvidljivije, vrijeme između menstruacija može biti dulje ili kraće, krvarenja mogu biti jača ili slabija, menstruacije se mogu i “preskočiti”. Postoji li stalno produljenje menstrualnog ciklusa od sedam ili više dana, radi se o ranoj perimenopauzi, a ako su razdoblja između krvarenja dulja od šezdeset dana, govorimo o kasnoj perimenopauzi.

Valovi vrućine i problemi sa spavanjem

Mnoge žene imaju iznenadne napadaje vrućine tijekom perimenopauze. Njihov intenzitet, duljina i učestalost mogu varirati. Problemi sa snom često mogu biti uzrokovani valovima vrućine ili noćnim znojenjem, no ponekad mogu biti i nevezani za njih.

Vezani članak:  Prehrana po bolestima: probava, kosti i zglobovi, živčani sustav

Promjene raspoloženja

Neke žene primjećuju iznenadne promjene raspoloženja, razdražljivost i sklonost depresiji tijekom perimenopauze. Ove promjene mogu biti povezane i s nedostatkom sna, što pak može biti vezano za valove vrućine. S druge pak strane, promjene raspoloženja ne moraju uvijek biti izazvane hormonskim disbalansom u perimenopauzi.

Promjene u rodnici i mokraćnom mjehuru

Zbog pada razine estrogena u organizmu tkivo rodnice gubi na ovlaženosti i elastičnosti, što rezultira bolnim spolnim odnosom. Nedostatak estrogena također može rezultirati povećanom osjetljivošću na bakterije i češćim upalama rodnice i urinarnog trakta. Konačno, i inkontinencija je posljedica hormonskih promjena i gubitka elasticiteta tkiva u perimenopauzi.

Smanjena plodnost

Kako ovulacije postaju sve rjeđe tako je i sposobnost zanošenja znatno smanjena u perimenopauzi. Ipak, sve dok postoje menstrualna krvarenja, moguća je trudnoća.

Želite li izbjeći trudnoću, koristite kontracepciju sve do izostanka menstruacije u trajanju 12 mjeseci.

Promjene spolnih funkcija

Tijekom perimenopauze i spolna želja se može mijenjati. No ona može ostati i nepromijenjena ako je spolni život prije menopauze bio zadovoljavajući.

Gubitak koštane mase

Zbog snižavanja razine estrogena dolazi do gubitka koštane mase u većoj mjeri nego što ga organizam može nadoknaditi. Time se povećava rizik za osteoporozu – bolest koja dovodi do većeg rizika za prijelom kostiju.

Promjene razine kolesterola u krvi

Ove su promjene također povezane sa snižavanjem razine estrogena u organizmu žene. Porast razine “lošeg” kolesterola (LDL) i pad “dobrog” kolesterola (HDL) u krvi može dovesti do veće učestalosti srčano-krvožilnih bolesti žena u perimenopauzi.

Menopauza

Menopauza označava razdoblje života žene koje počinje dvanaest mjeseci nakon posljednje menstruacije. Ona se događa u 40-im ili 50-im godinama, a prosječna dob je 51 godina. Nažalost, ne postoji test koji bi nam ukazao na dob u kojoj će nastupiti menopauza. Isto tako, dob prve mjesečnice nema utjecaja na dob menopauze. S druge pak strane, dob ulaska žene u menopauzu vezana je za dob kada je njena majka prolazila kroz to razdoblje. U jedan posto žena dolazi do prijevremene (prematurne) menopauze, prije 40. godine. Najčešće je uzrok tome autoimuna bolest ili neki nasljedni čimbenik. Menopauza je prirodan, biološki proces. Karakterizira ga prestanak rada jajnika (ženskih spolnih žlijezda) i pad razine spolnih hormona (estrogen i progesteron). Oni kontroliraju razvoj ženskog tijela, npr. dojki, oblika tijela i dlakavosti. Nadalje, estrogen utječe na kvalitetu kostiju pa je kod žena u menopauzi češća osteoporoza.

Vezani članak:  Menopauza: sve što biste trebali znati

Iako s menopauzom završava razdoblje plodnosti, žena ostaje zdrava i vitalna. Za neke žene menopauza predstavlja olakšanje jer se više ne moraju štititi od trudnoće. Ipak, fizički simptomi, npr. valovi vrućine ili emocionalni simptomi menopauze, mogu remetiti san, umanjiti energiju i u nekim slučajevima potaknuti tjeskobu, uznemirenost i depresiju.

Kako razine hormona mogu značajno varirati tijekom dana, njihovo mjerenje nije od pomoći u određivanju je li žena ušla u menopauzu. Jedini test za određivanje menopauze je izostanak menstruacije od 12 mjeseci u žena primjerene dobi za menopauzu. Postmenopauza je razdoblje nakon menopauze.

Simptomi

Intenzitet promjena u menopauzi i simptomi menopauze strogo su individualni i mogu znatno varirati. Neke žene nemaju nikakvih simptoma, u drugih su oni privremeni, a u nekih su nažalost trajni. Tijekom mjeseci koji prethode menopauzi žene mogu imati sljedeće tegobe:

Neredovite mjesečnice

U nekih žena mogu biti učestale, u drugih je moguć i njihov izostanak više mjeseci. Mogu biti i oskudnije, ali i obilne.

U ovom periodu treba se konzultirati s ginekologom kako bi se isključili drugi mogući uzročnici ovakvih nepravilnih krvarenja. Također treba znati da sve dok žena ima mjesečnice postoji mogućnost trudnoće te se i dalje preporučuje kontracepcija (ako žena ne želi zatrudnjeti).

Suhoća rodnice

Zbog stanjena, suhoće i smanjenja elastičnosti sluznice rodnica postaje osjetljivija na upale. Prisutan je svrbež, crvenilo i bolnost pri spolnom odnosu. Takve tegobe žena može osjetiti i na sluznici mokraćnog trakta.

Valovi vrućine

Najčešći su u predjelu glave i prsa. Mogu trajati od 30 sekundi pa do nekoliko minuta. Nema načina da se predvidi kada će početi niti koliko će trajati. U oko 40 posto žena ovaj simptom može prethoditi perimenopauzi i najčešće će nakon pet godina sam nestati. Rijetke su žene kod kojih ove smetnje traju više od deset godina.

Vezani članak:  Muškarci u klimakteriju

Noćno znojenje

Česta je pojava uz valove vrućine. Može dovesti do poremećaja sna, trajnijeg umora žene i razdražljivosti.

Problemi sa snom i promjene raspoloženja

U menopauzi su česti umor, gubitak pamćenja, razdražljivost i promjene raspoloženja. Teško je odrediti što je pravi uzrok jer i druge životne situacije mogu rezultirati ovim smetnjama.

Dobivanje na tjelesnoj težini i usporavanje metabolizma

Mijenja se distribucija masti. Dolazi do taloženja masti u predjelu struka i trbuha, a ne više na bedrima i kukovima. Moguća je i pojava bora i akni (promjena teksture kože). S obzirom na to da žena proizvodi i manje količine muških spolnih hormona, moguća je pojačana dlakavost brade i prsa.

Gubitak napetosti dojki
Srčano-žilne bolesti

Učestalost ovih bolesti prije menopauze je rjeđa u žena nego u muškaraca. No s menopauzom ovaj je omjer izjednačen. Smatra se da je tome uzrok pad estrogena. Ipak, ne preporučuje se uzimanje hormona u prevenciji ovih bolesti.

Javite se liječniku ako su simptomi jaki

Neke žene odluče se javiti liječniku čim primijete i najmanju promjenu vezanu za perimenopauzu. Nažalost, zbog postupnosti promjena češće su one koje simptome perimenopauze doživljavaju kao neizlječive i smatraju ih prirodnim te se na neki način privikavaju živjeti s njima. Imate li izražene simptome koji ometaju vašu svakodnevicu, potražite pomoć liječnika. Danas postoje brojni tretmani koji će vam olakšati život u perimenopauzi.

Pročitajte i ovo: