Najčešće bolesti kože

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis nastaje zbog složenog međudjelovanja okolišnih i genetskih čimbenika, a mutacije epidermalnog proteina filagrina za posljedicu imaju suhu i osjetljivu kožu. U različitom intenzitetu javlja se kod 10 do 15 posto djece (do prve godine 60 posto, do pete godine 85 posto). Učestalost je u stalnom porastu, posebno u urbanim sredinama zapadnih zemalja. Intenzitet atopijskog dermatitisa slabi s odrastanjem pa nakon desete godine oko 90 posto djece više nema smetnje. Uz suhoću kože karakteristična je pojava ekcema, crvenih, suhih, ljuskavih žarišta praćenih svrbežom.

U dojenačko doba ekcemi su u akutnom obliku najčešće vlažni, javljaju se u predjelu vlasišta, obraza, trupa i pregiba koljena i laktova. U dječjoj dobi obilježen je ekcematoidnim, suhim promjenama s manje vlaženja u predjelu vrata, koljenskih i lakatnih jama, ručnih zglobova i gležnjeva. Kod odraslih »atopijski dermatitis« sliči dječjem obliku. Cilj liječenja je ukloniti simptome, svrabež i ekceme i spriječiti ponovnu pojavu bolesti uz minimalni terapijski rizik, a ključne su u njezi kupke i “zamašćivanje” suhe kože preparatima. Kupke u mlakoj vodi na 30°C do 32°C (ako su toplije, dodatno će isušiti kožu) traju tri do pet minuta. Za kupanje se preporučuje koristiti uljne kupke koje pomažu zamašćivanju suhe kože, a tijekom tri minute nakon kupanja preporučuje se nanijeti emolijentno sredstvo za njegu. Ono znatno ublažava svrbež i djeluje protuupalno, a u blažim oblicima dovoljno je za potpun terapijski učinak i prevenciju recidiva. U težim oblicima primjenjuju se lokalni kortikosteroidi i antibiotici. Kalcineurinski inhibitori/tacrolimus (Protopic) i pimecrolimus (Elidel) novija su sredstva za liječenje rezistentnih oblika atopijskog dermatitisa. Najčešće se koriste za tretiranje promjena na koži lica kod djece jer su u tim regijama izraženije nuspojave kortikosteroida.

Ne postoji, međutim, jedinstvena, sigurna i pouzdana metoda koja bi u svakom trenutku mogla kontrolirati simptome bolesti. Naglasak treba biti na odgovarajućoj higijeni i njezi kože uz redovitu uporabu emolijentnih sredstava. Kod kupnje odjeće treba paziti da ne iritira kožu, preporučuje se izbjegavati vunu i sintetiku te nositi pamučnu odjeću, a na tržištu postoji i posebna odjeća i posteljina za djecu s atopijskim dermatitisom.

Vezani članak:  Liječenje kapilara na nogama

Psorijaza

Psorijaza se može pojaviti u bilo kojoj dobi, vrlo često je nasljedna. Riječ je o autoimunoj bolesti, ali kod psorijaze dječje dobi čest okidač je streptokokna infekcija. Bolest se manifestira malim, crvenim i ljuskavim promjenama, neke osobe mogu imati samo nekoliko promjena na karakterističnim mjestima kao što su koljena, laktovi, donji dio leđa, vlasište, dok je kod težih oblika promjenama zahvaćen veći dio tijela. Može zahvatiti nokte, dlanove, tabane, anogenitalno područje, ponekad ih prati svrbež, a promjene mogu biti i gnojne. Tijek psorijaze najčešće je kroničan.

Budući da suhoća kože i iritacija potiču ponovnu pojavu psorijatičnih promjena, njega kože je vrlo važna, a temelj održavanja je primjena uljnih kupki i krema (losiona). Kako bi kožne promjene bilo lakše liječiti, potrebno je ukloniti ljuske koje se nalaze na površini psorijatičnih žarišta. Za uklanjanje najčešće se koristi 3-5% salicilna mast koja se primjenjuje jednom ili dva puta dnevno tijekom tri dana. Ne preporučuje se za veće površine niti za djecu mlađu od tri godine. Dobar učinak u uklanjanju ljuski imaju i preparati koji sadrže visok postotak ureje (10-50%).

PREPARATI ZA LIJEČENJE PSORIJAZE

Antralin

Najučinkovitiji preparat za liječenje psorijaze je antralin. Ima citostatski učinak kojim se postiže brz i dugotrajan terapijski odgovor. S druge strane, zbog moguće iritacije važno je terapiju provoditi pod nadzorom dermatologa koji ima iskustvo u radu s antralinom. Zbog iritacije antralin se često primjenjuje kao kratkotrajna terapija – psorijatična promjena namaže se antralinom, ostavi najviše pola sata i ispere.

Analozi D-vitamina, lokalni kortikosteroidi, fototerapija

Analozi D-vitamina primijenjeni lokalno koriste se za liječenje ranih psorijatičnih promjena, dok se primjena lokalnih kortikosteroida ograničava za liječenje malih površina kože, najčešće vlasišta, noktiju, dlanova i tabana. Ne preporučuje se dugotrajna primjena lokalnih kortikosteroida na licu, pazuhu i anogenitalnom području. Ako lokalna terapija nije učinkovita, preporučuje se primjena UV svjetla (fototerapije), a obično se kombinira s antralinom ili analozima D-vitamina.

Vezani članak:  Reumatske bolesti - kad pokret boli

Novost u lokalnom liječenju je primjena kombiniranih preparata kortikosteroida i derivata vitamina D. Calcipotriene/betametasone dipropionat u obliku gela već je na našem tržištu, a svjetska novost je ista kombinacija u obliku aerosola koja je iznimno učinkovita i kod tvrdokornih psorijatičnih lezija. Biološki lijekovi su nov izbor u liječenju pacijenata s teškim oblikom psorijaze i oboljelih od psorijatičnog artritisa.

Numularni ekcem

Numularni ekcem može se javiti u bilo kojoj dobi, ali najčešći je kod osoba između 50 i 70 godina. Karakteristične su simetrično smještene ekcematoidne promjene veličine kovanice, blago izbočene, na početku prekrivene mjehurićima, a kasnije krastama. Subjektivno ih prati svrbež. Uzrok nije posve jasan, no smatra se da nastaje kao kožna reakcija na cirkulirajuće dijelove bakterijske, žarišne infekcije. Kod većine oboljelih postoji osobna ili obiteljska sklonost alergijskim reakcijama: astmi ili atopijskom dermatitisu. Osobe s numularnim ekcemom često imaju osjetljivu kožu koja se lako iritira. Simptome mogu pogoršati promjene temperature, stres, suha koža, sapuni, deterdženti, metali, formaldehid, otečenost potkoljenica zbog oštećene venske cirkulacije.

Početna terapija uključuje kratkotrajnu primjenu lokalnih kortikosteroida ili kombinacije kortikosteroida s antibiotikom, jer su promjene kod numularnog ekcema nerijetko sekundarno inficirane. Paralelno s terapijom koriste se uljne kupke za pranje i emolijentne losione za njegu. Kod intenzivnog svrbeža preporučuje se kratkotrajna primjena antihistaminika peroralno. Fototerapija se preporučuje kod terapijski rezistentnih oblika. Treba izbjegavati kupanje vrućom vodom, upotrebu komercijalnih sapuna, nošenje vune i sintetike.

Vitiligo

Najčešće bolesti kože - Vitilgo
Vitiligo je stanje u kojem dolazi do gubitka
pigmenta (melanina) u koži.
Vitiligo je stanje u kojem dolazi do gubitka pigmenta (melanina) u koži. Bolest pogađa 0,5 do 1 posto populacije. Pravi uzrok nije poznat, smatra se da je to autoimuna bolest u kojoj dolazi do autodestrukcije melanocita. Dokazana je povezanost s drugim autoimunim bolestima kao što su alopecija areata, hipertireoza, pemiciozna anemija, Adisonova bolest, dijabetes. U oko 30 posto slučajeva je nasljedna. Glavni znak je depigmentirana mrlja koja je u početku izrazito bijela, oštro ograničena od okolne kože, bez ljuštenja. Može zahvatiti manje područje kože, jednu stranu tijela, ali i simetrično obje strane. Promjene su najčešće na licu (perioralno, na vjeđama), na vršcima prstiju, ponad na laktovima i koljenima, u preponama, na spolovilu. Moguća je pojava depigmentiranog pramena kose (poliosis) ili depigmentacija obrva i trepavica.

Vezani članak:  Kožne reakcije na emocije i psihološka stanja

Cilj liječenja promjena je postići repigmentaciju žarišta bolesti. Žarišta nemaju melanocite, čija je funkcija zaštita od sunca, pa ih treba posebno zaštititi od sunca odjećom ili preparatima koji štite od UVA i UVB zraka. Za liječenje vitiliga i kod djece i kod odraslih primjenjuju se lokalni kortikosteroidi, svakodnevno tijekom najmanje tri mjeseca kako bi se postigao željeni rezultat. Primjena kortikosteroida mora biti dobro liječnički vođena kako bi se izbjegli neželjeni učinci kao što su stanjenje kože, nastanak strija i proširenje kapilara. U liječenju promjena na licu i vratu koriste se i imunomodulatori, preparati koji kao aktivnu tvar sadrže kalcineurinske inhibitore tacrolimus ili pimecrolimus, a repigmentaciju može potaknuti i tretman fototerapijom.

Ako se liječenjem ne uspije postići repigmentacija žarišta, druga je opcija izbjeljivanje ostalih dijelova kože. Preporučuje se pacijentima kojima vitiligo zahvaća više od 50 posto površine tijela. Žarišta se zbog kozmetskih razloga mogu prekriti preparatima za kamuflažu.