Najčešće zablude o zdravlju

Neka uvriježena mišljenja toliko su raširena da ih smatramo točnima. Provjerite je li tako.

Krv je tekuće tkivo

TOČNO
Krv sadrži tvari neophodne za sve vitalne funkcije organizma. Zahvaljujući tome što je krv tekućeg oblika te tvari dospijevaju do cilja – do stanica, tkiva i organa našeg tijela.

Žene češće boluju od anemije

TOČNO
Slabokrvnost ili anemija raširenija je nego što se vjeruje. Prema nekim pokazateljima od nedostatka željeza pati čak 20 posto žena različite životne dobi, 50 posto trudnica, 3 posto muškaraca i oko 25 posto trogodišnje djece.

Organizmu su posebno potrebni makroelementi

TOČNO I NETOČNO
Našem organizmu jednako su potrebni makroelementi, mikroelementi i elementi u tragovima. Makroelementi su kalcij, magnezij, kalij, fosfor, natrij, klor i sumpor. Kako ih organizam treba u količini većoj od 100 mg, nazivaju se makroelementi. Mikroelementi su cink, mangan, željezo, fl uor, bakar i jod. Trebamo ih znatno manje od 100 mg dnevno. Elementi u tragovima jesu selen, bor, krom, silicij, molibden, kobalt, važni su za organizam, ali potrebna količina tih tvari mjeri se u mikrogramima (mcg).

Prehrana pomaže protiv slabokrvnosti

TOČNO
Hrana bogata željezom dragocjena je prevencija anemije zbog deficita željeza. Hem oblici željeza najlakše su iskoristivi iz hrane – iz crvenog mesa (govedine i janjetine), dok ga manje ima u svinjetini, piletini i ribi. U pravilu, crvenije meso ima više željeza. Ne-hem željezo tijelo apsorbira deset puta teže. Sadrže ga žitarice, mahunarke i agrumi. Njegova se apsorpcija može povećati unosom vitamina C, a unos mesa povećava apsorpciju željeza iz ne-hem izvora. Kava, čaj i mlijeko mogu smanjiti apsorpciju željeza, stoga ih ne valja piti uz obrok.

Astma utječe na seks

TOČNO
Tako barem proizlazi iz istraživanja u kojem je sudjelovalo tri tisuće ispitanika. Čak 38 posto ispitanih osjeća smetnje disanja pri seksualnom odnosu, 31 posto je izjavilo da bolest utječe na njihov bračni život, a čak trećina ispitanih izjavila je da uzima sredstva za poboljšanje seksualne sposobnosti.

Vezani članak:  Probava ... kakva je vaša?

Impetigo se češće javlja ljeti

TOČNO
Riječ je o upali kože koja se očituje stvaranjem gnojnih mjehurića. Bakterijskog je porijekla, uzrokuju je streptokok i stafilokok. Javlja se ljeti, kad je koža slabije zaštićena, izložena manjim traumama, a najčešće na licu, na rukama i na nogama. Vrlo je važno primjereno i pravovremeno liječenje.

Većina zaraznih bolesti je iskorijenjena

NETOČNO
Zarazne bolesti još uvijek uzrokuju veliki broj smrtnih slučajeva. Među njima su i bolesti za koje smo vjerovali da su iskorijenjene kao što su respiratorne infekcije, dijareja, tuberkuloza, malarija i, naravno, poznati AIDS.

Pucanje noktiju povezano je s kosom

TOČNO I NETOČNO
Može se javiti kao zasebna tegoba, no vrlo često javlja se istovremeno uz pojačano ispadanje i slabljenje kose.

Astenija je normalna u proljeće

NETOČNO
U proljeće je normalno da osjetimo prolazni proljetni umor, no ne i asteniju. To je stanje gubitka snage i opće slabosti koje traje dulje vrijeme, a potraje li dulje od mjesec dana, bez posebnog razloga, potrebno je potražiti liječnika jer može biti pokazatelj niskog krvnog tlaka, ali i dijabetesa ili neke druge bolesti.

Vitamin A koristan je protiv bubrežnih kamenaca

TOČNO
Tog vitamina ima u marelicama, šparogama, mrkvi, mahunama, kukuruzu, rajčicama, špinatu, tuni, jajima, svježem ovčjem siru, peršinu, narančama. No osim povećanja unosa vitamina A, važno je unos soli svesti na minimum.