Neočekivani uzroci zbog kojih nastaju neugodni tjelesni mirisi

Ponekad za neugodan miris tijela nisu krivi očiti raziozi poput intenzivnog znojenja na treningu ili večere s obiljem češnjaka, nego nešto posve neočekivano.

Ne brišete se ručnikom nakon tuširanja

Brzo i površno brisanje nakon tuširanja može stvoriti nezgodne probleme jer se vlaga može zadržati u pregibima i naborima kože (primjerice ispod grudi, ispod pazuha ili između prstiju). Na tim mjestima nema dovoljno zraka pa se bakterijama i gljivicama lakše razmnožiti i pomiješati sa znojem te izazvati neugodan miris tijela i nadraženost kože.

Volite jako začinjenu hranu

Jela s pikantnim začinima i intenzivnim okusom i mirisom, poput curryja ili češnjaka, mogu uzrokovati ne samo loš zadah nego i neugodan miris tijela. Nakon probavljanja takve namirnice proizvode plinove koji sadrže sumpor i imaju neugodan miris. Većina tih nusprodukata metabolizira se u crijevima i jetri, no neki od njih, poput alil metil sulfida, apsorbiraju se u krvotok i zatim izlučuju kroz pluća i pore. Taj učinak može trajati nekoliko sati i više.

Četkicom perete samo zube

Zanemarujete li prilikom pranja zuba jezik, moguće je da vam zadah tijekom dana i nije najsvježiji. Jezik je prekriven tisućama malih izraslina nalik na dlačice koje se nazivaju papile, među kojima se mogu zadržati sićušni ostaci hrane. Na tim se ostacima hrane, unatoč tome što redovito čistite zube četkicom i koncem, razvijaju bakterije koje izlučuju pare koje sadrže hidrogen sulfid i imaju neugodan miris.

Pod jakim ste stresom

Kad se na vašem stolu pojavi neki hitan projekt ili zadatak, znojenje je jedan od načina na koji vaše tijelo reagira na pritisak. Taje reakcija dio tzv. fight or flight (bori se ili bježi) mehanizma koji je naše pretke pojačanim znojenjem štitio od pregrijavanja tijela za vrijeme borbe. Danas, tisućama godina kasnije, naporan dan na poslu može proizvesti isti učinak: znojne dlanove i pazuhe te širenje neugodnog mirisa.

Vezani članak:  Bolna stopala

Jedete puno vlakana

Hrana bogata vlaknima dobra je za zdravlje, no izaziva plinove u trbuhu. Topiva vlakna, kakva su u namirnicama poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki, ne probavljaju se sve dok ne dođu u debelo crijevo, gdje ih bakterije razgrađuju. Pritom se stvaraju hidrogen, ugljikov dioksid, čak i metan, a ti plinovi moraju negdje izaći i to se događa u obliku vjetrova.

Imate ovulaciju

Vaš menstrualni ciklus može utjecati na intenzitet kojim se znojite. Sredinom ciklusa tjelesna temperatura podiže se za oko pola Celzijevog stupnja, što je dovoljno da se potakne pojačano znojenje, kao i lučenje vaginalnog sekreta te širenje neugodnog mirisa u gornjem i u donjem dijelu tijela.

Nosite isti grudnjak danima

Jeste li ikad osjetili neugodan miris znoja i pitali se odakle dolazi? Mnoge žene prerijetko peru grudnjake i nose ih danima prije nego što ih operu, pa i to može biti jedan od uzroka neugodnog mirisa koji se širi oko vas. Grudnjaci leže na dijelu kože koji je sklon znojenju (na leđima, ispod ruku, oko dojki) i često su izrađeni od materijala koji zadržavaju mirise te višednevno nošenje istog grudnjaka može izazvati prilično neugodan miris tijela.

Izbacili ste ugljikohidrate iz prehrane

Ako ste zbog nastojanja da smršavite izbacili ugljikohidrate iz prehrane ili znatno smanjili njihov unos, to se može neugodno odraziti na vaš zadah. Ugljikohidrati su normalan izvor energije za tijelo, a kad ih unosite premalo u organizam, tijelo počinje trošiti vlastite naslage masnoće uslijed čega dolazi do otpuštanja ketona u krvotok. Oni mogu izazvati neugodan zadah i miris cijelog tijela.