Povišena razina kolesterola – znakovi, simptomi, kada liječiti

O značenju kolesterola često čitamo i u svijesti nam je da je » kolesterol « nešto loše te da je povišena razina kolesterola povezana s učestalošću kardiovaskularnih bolesti, ponajprije s dva najteža i potencijalno smrtonosna oblika, a to su » srčani udar « odnosno » moždani udar «.

No u stvarnosti su kolesterol i trigliceridi dvije osnovne skupine tjelesnih masnoća ili lipida. Oni imaju važnu ulogu u izgradnji i održavanju našeg organizma. Kolesterol je nezamjenjiv dio u izgradnji staničnih membrana, pa tako i kože, zatim najvažniji dio tzv. steroidnih hormona koji su nužni za život, ponajprije kortizola, zatim spolnog hormona testosterona, estrogena i sl. a važan je i sastojak žučnih kiselina koje su sastavni dio probavnog sustava. Trigliceridi su važni kao skladište pričuvne energije tijela kada nedostaje ugljikohidrata kao izvora osnovne energije. Također je važno znati da su oni potrebni i za metabolizam vitamina koji su topivi u mastima – vitamini A, D, E i K.

Kada postaju štetni

Mnogobrojne studije dokazale su da je povišena razina ukupnog kolesterola i povišena razina LDL kolesterola (kolesterol niske gustoće) povezana s ubrzanom pojavom tzv. aterogeneze, odnosno s pojavom stvaranja nakupina masti i upalnih stanica u stijenci arterija koje dovode do suženja arterija i otežanog protoka ili potpunog zaustavljanja protoka krvi kroz arterije i tako onemogućuju normalan dotok kisika tkivima koje te arterije opskrbljuju. Takve nakupine kolesterola i upalnih stanica nazivamo aterosklerotski plak. Najpoznatije bolesti koje nastaju zbog ubrzane aterogeneze su koronama bolest (srčani udar, angina pektoris), cerebrovaskularna bolest (moždani udar), periferna vaskularna bolest (gangrena nogu). Kada govorimo o povišenoj razini masnoća, onda zbog epidemijskog značaja mislimo na gore navedene bolesti kao najznačajniju manifestaciju povišene razine kolesterola i triglicerida.

Liječenje povišene razine kolesterola i triglicerida sastavni je dio liječenja tih bolesti i taj oblik liječenja nazivamo sekundarna prevencija jer sprječavamo ponovni nastanak iste bolesti svjesni da je ona već nastala. Značajnija od sekundarne prevencije je primarna prevencija jer ona sprječava nastanak bolesti prije nego što je uopće nastala.

Vezani članak:  S kolikom je sigurnošću moguće predvidjeti krvožilne bolesti
Da bi osoba znala je li kod nje indicirano liječenje povišene razine masnoća u svrhu primarne prevencije, potrebno je s pravilno izvađenim nalazom masnoća u krvi, koji uključuje ukupni kolesterol, LDL (loš) i HDL (dobar) kolesterol te trigliceride nakon 12-satne dijete bez masnoća (gladovanja), posjetiti svog kardiologa kako bi izračunao tzv. Heartscore ili rizik da će osoba u sljedećih deset godina dobiti težak ili fatalan srčani ili moždani udar. Prema tom izračunu postoji nizak, srednji, visok ili vrlo visok rizik, a koristi se u smjernicama prema kojima se određuje treba li osoba uzimati lijekove za sniženje masnoća u svrhu primame prevencije.

Kako prepoznati poremećaj

Najveći broj osoba ima povišenu razinu masnoća zbog sekundarnih uzroka, a to su:

• nepravilna ishrana,
• debljina oko struka,
• sjedilački način života i nedovoljno kretanja,
• snižena razina hormona štitnjače,
• šećerna bolest i si.

Manji broj osoba ima nasljedne poremećaje razine masnoća koje mogu uključivati i određene pojave, odnosno znakove koji nas mogu upućivati na to da postoji nasljedna bolest. Kod bolesti koje uključuju povišene razine kolesterola to su sljedeći znakovi: žuti krug oko šarenice oka na rožnici, okrugle nakupine masti kao kvržice u tetivama poput Ahilove tetive i tetiva vanjske strane lakta koje nazivamo ksantomima i pločaste nakupine masnoća oko očiju na vjeđama koje nazivamo ksanetlazmama. U nekim oblicima nasljednih bolesti, koje uključuju povišenu razinu triglicerida natašte preko 10 mmol/l, prvi znak je upala gušterače. Najznačajniji znak koji upućuje na nasljedni poremećaj razine masnoća, osobito o poremećaju koji uključuje nasljedno povišenu razinu kolesterola, jest pojava teške koronarne ili cerebrovaskularne bolesti već u trećoj odnosno četvrtoj dekadi života. Najčešće se upravo kod rane pojave srčanog ili moždanog udara otkrije da se radi o nasljednoj bolesti metabolizma masnoća. Preventivni pregledi i edukacija o ovim pojavama najbolji su način da se na vrijeme otkriju pojedinci kod kojih je indicirano rano liječenje povišenih razina masnoća u krvi.

Vezani članak:  Kako kolesterol utječe na srce