Povišena temperatura u djeteta: je li opasna?

Povišena temperatura u djeteta, bez obzira na to je li riječ o novorođenčetu, djetetu vrtićkog ili školskog uzrasta, za roditelje je uvijek razlog zabrinutosti. Neki izdrže tek nekoliko sati prije nego što pozovu liječnika, neki zovu hitnu liječničku pomoć. Ma koliko se liječnici trudili objasniti da visoka tjelesna temperatura nije uvijek znak neke opasne bolesti, strah roditelja teško je smiriti, a to je donekle i razumljivo. Riječ je naime o djetetu čiji organizam još nije u potpunosti razvio obrambeni sustav.

Kada je povišena temperatura u djeteta?

O povišenoj tjelesnoj temperaturi u djece govorimo ako se mjerenjem ispod pazuha utvrdi vrijednost 37,5°C ili rektalnim mjerenjem 38°C.

Povišena temperatura u djeteta

Povišena temperatura u djeteta: je li opasna?

Tjelesna temperatura nije u svih ista, a kad je riječ a djeci, ona se može povisiti i uslijed tjelesnag napora, konzumiranja toplog jela ili pića, prekomjerno zagrijanog zraka u prostoriji, prekomjernog znojenja, jake žeđi. To se događa iz jednostavna razloga što je porast tjelesne temperature fiziološki i nadasve koristan mehanizam, u prvom redu obrambeni.

No ako povišena temperatura potraje dulje od 24 sata, zasigurno nije riječ o prolaznoj promjeni. Najčešće je pokazatelj da se organizam bori s nekim mikroorganizmom. Srećom, najčešće je riječ o bezopasnim virusima te nisu potrebni neki specijalni lijekovi, a najmanje su potrebni antibiotici. Organizam naime povišenom temperaturom uništava virus i dijete spontano ozdravi.

No o istinski povišenoj temperaturi govorimo ako je viša od 38°C; visokom temperaturom smatra se ako je 39-40°C, a izuzetno visokom temperatura 40-41°C. Vrijednosti 37,5 – 37,9°C smatramo blago povišenom tjelesnom temperaturom.

Može li uzrokovati komplikacije?

Znanstveno je dokazano da povišena tjelesna temperatura ne uzrokuje komplikacije i ne ostavlja posljedice, izuzev ako je iznad 43°C.

Kako se mjeri temperatura?

Toplomjer sa stupcem žive postavljamo ispod pazuha ili u preponu. No u djece do druge godine života preporučuje se rektalno mjerenje. Vrijednost temperature očitava se nakon
pet minuta, odnosno nakon dvije minute ako se mjeri rektalno. Važno je podsjetiti da je rektalno mjerena temperatura uvijek viša za 0,5°C u odnosu na temperaturu mjerenu pod pazuhom ili u preponi. Dakle ako ste rektalnim mjerenjem utvrdili tjelesnu temperaturu 38°C, dijete zapravo ima 37,5 °C. Nikad ne mjerite temperaturu čim se dijete probudi i još je uvijek pokriveno ili odmah nakon trčanja, igranja i znojenja, jer će vrijednost temperature biti povišena, nećete dobiti uvid u stvarnu vrijednost tjelesne temperature djeteta.

Vezani članak:  Poznajete li strah i tjeskobu

Što učiniti kada je povišena temperatura u djeteta?

Prvo i najvažnije, ako utvrdite da dijete ima povišenu temperaturu – ostanite mirni. Djetetu dajte piti, nemojte dijete prisiljavati da jede. Nemojte dijete previše odijevati i pokrivati, ako ne želi nemojte ga prisiljavati. Izbjegavajte i kupke jer ne služe ničemu osim da još više uznemire ili iscrpe dijete. Antipiretik dajte djetetu samo ako je temperatura uistinu povišena, a ponovno djetetu dajte lijek tek ako ga temperatura iscrpljuje i uznemirava, ali vodeći računa o tome da svakako prođe najmanje šest sati od prvog uzimanja lijeka. Dnevno se ne preporučuje više od četiri doze antipiretika jer može doći do toksičnog djelovanja lijeka. Za snižavanje temperature djeci dopušteno je koristiti samo oblik lijeka namijenjen djeci, a praksa i iskustvo kao najbolja antipiretička sredstva potvrdile su ibuprofen i paracetamol.

Nurofen - uvelike se primjenjuje za ublažavanje bolova i snižavanje povišene tjelesne temperature kod djece

Nurofen – ublažava bolove i snižava
povišenu tjelesnu temperaturu
kod djece

Djelatna tvar Nurofen suspenzije za djecu, ibuprofen, uvelike se primjenjuje za ublažavanje bolova i snižavanje povišene tjelesne temperature kod djece, dostupan je roditeljima kao lijek bez recepta.
• Djeluje čak do 8 sati.
• Može se primjenjivati kod djece već od 3. mjeseca.
• Praktična brizgalica, priložena uz lijek, olakšava primjenu lijeka.
• Ugodna je okusa naranče, ne sadrži šećer i konzervanse.

Ako temperatura ne popušta?

Snižavanje tjelesne temperature antipireticima neće pomoći djetetu da ozdravi, spriječit će da ga visoka temperatura iscrpi i pomoći djetetu da se bolje osjeća. I nedostatak apetita prirodan je u slučaju povišene tjelesne temperature, stoga nemojte dijete prisiljavati na jelo. No događa se da antipiretik temperaturu snizi tek za koji djelić stupnja. To nije razlog za zabrinutost. Valja naime znati da je visoka temperatura uporna i otporna, znak je određene zarazne moći uzročnika i njegove sposobnosti da pokrene upalni proces, što samo po sebi nije opasno.

Vezani članak:  Problemi sa želucem? Možda patite od gastropareze - jedne od najčešćih komplikacija šećerne bolesti

No u strahu od posljedica ili komplikacija roditelji često griješe i djetetu daju “jače” lijekove ili nepotrebne lijekove, one koje pedijatri zabranjuju. Neki pak primjenjuju tople i hladne kupke koje se također savjetuje izbjegavati. Već i sam porast tjelesne temperature izaziva osjećaj slabosti i nerijetko zimicu, a hladna ili vruća voda dodatno pogoršavaju stanje. Osim toga ako hladnoćom pokušamo čim prije sniziti tjelesnu temperaturu, tjelesni termostat odgovorit će dodatnim povisivanjem temperature.

Kada potražiti liječnika?

Razgovor s pedijatrom sigurno će roditelje umiriti i ohrabriti, pomoći im da izbjegnu pogreške i pomognu djetetu. Nema li većih tegoba, ako je temperatura umjereno ili blago povišena, preporučuje se djetetu dati antipiretik i pričekati 48 sati. To je vrijeme naime potrebno kako bi se pojavili eventualni simptomi koji će pomoći liječniku da što preciznije dijagnosticira bolest, primjerice otežano disanje i začepljen nos, suh ili produktivan kašalj, bol u uhu, otežano pomicanje glave, povraćanje, proljev, suzenje očiju, poteškoće pri mokrenju, tamna boja i neugodan miris urina, bolovi u trbuhu.

Hitno liječniku!

Ako dijete mlađe od tri mjeseca ima povišenu temperaturu, ako je dijete jako nemirno, plače i neprestano se žali, ako je temperatura viša od 40°C, ako ima konvulzije ili jake bolove u trbuhu.