Propolis – zimski saveznik zdravlja

Upotreba propolisa u prevenciji i liječenju temelji se na iskustvima drevnih metoda liječenja. U starom Egiptu svećenici su propolis upotrebljavali za mumificiranje tijela umrlih, Grci i Rimljani su ga upotrebljavali ponajprije za liječenje i cijeljenje rana, Inke su propolisom snižavale temperaturu, a u carskoj Rusiji propolisom su liječili karijes i upale usne šupljine.

U 18. stoljeću upotreba propolisa u narodnoj medicini bila je vrlo raširena. Koristio se za liječenje upaljenih dišnih puteva, opeklina, hemoroida, herpesa, žuljeva, uboda insekata i rana. Potom se na propolis donekle zaboravilo, da bi danas, kad za prevladavanje različitih zdravstvenih tegoba sve češće tražimo prirodna rješenja, propolis ponovo dobio na važnosti.

Što je propolis?

Sastavljen je iz različitih biljnih smola koje pčele prikupljaju na izdancima različitog drveća. Prikupljenoj smoli pčele dodaju izlučevine svojih žlijezda, bogate fermentima, i ostavljaju u košnicama, gdje tu mješavinu preuzimaju druge pčele i dodaju joj vosak kako bi smjesa postala ljepljiva, tako nastaje propolis. Pčele upotrebljavaju propolis kao dezinfekcijsko sredstvo i materijal za izolaciju i zaštitu. Njime začepljuju pukotine i procjepe te smanjuju ulazne otvore kako bi osigurale najbolju toplotnu zaštitu i spriječile ulazak neprijatelja u košnicu. Propolisom ili mješavinom popravljaju i dezinficiraju saće, balzamiraju mrtve napadače koji su preveliki da bi ih izbacile iz košnice te tako sprečavaju truljenje.

Karakteristike propolisa

Brojni medicinski izvještaji dokazuju da propolis sprečava razvoj bakterija i virusa i uništava ih, ima blago anestetsko djelovanje, ubrzava zarastanje rana i pomaže kod liječenja upala. Flavonoidi u propolisu imaju izuzetno važnu ulogu u čuvanju kapilara, povećavaju učinkovitost askorbinske kiseline (vitamina C) i učinkovito smiruju različite upale. Propolis poboljšava imunitet i pomaže kod reumatskih bolesti i artritisa. Djeluje kao antioksidant i jača obrambene sposobnosti organizma. Upotrebljavamo ga kod slabokrvnosti, bolesti dišnih puteva, upale ždrijela, grla, usne šupljine i nosnih šupljina, upale srednjeg uha i zubobolje. Isto tako, učinkovito pomaže u slučaju upale želučane sluznice, rana na želucu i dvanaesniku, upale debelog crijeva, hemoroida, upale urinarnog trakta i spolnih organa, povreda i upala na koži, jer djeluje antibakterijski i antiseptički.

Vezani članak:  Bijeli čaj - eliksir mladosti

Više oblika i namjena

Propolis se upotrebljava u različitim oblicima:

• u alkohoinoj otopini u obliku kapijica i dezinfekcijskog sredstva za sprečavanje upala sluznice usne šupljine, zubnog mesa, ždrijela, zubnih tkiva, za liječenje herpesa na usnama, površinskih rana i ogrebotina

u obliku pastila u kombinaciji s vitaminima za poboljšanje imunosnog sustava i dezinfekciju usne šupljine

• u bezalkoholnoj otopini u obliku kapljica za liječenje herpesa, lakših opekotina, rana, ogrebotina i rana na želucu

na vodenoj osnovi namijenjen je svima koji izbjegavaju alkohol (primjerice djeca i trudnice)

mast s propolisom ubrzava cijeljenje rana, ogrebotina i takših opekotina, smiruje upaljenu i problematičnu kožu.

PROPOLIS u spreju i s aplikatorom - neizostavan dok vladaju gripe i viroze
PROPOLIS s aplikatorom

PROPOLIS – neizostavni dio u torbici dok vladaju gripe i viroze

Propolis je jedno od najučinkovitijih sredstva protiv grlobolje kojeg možete aplicirati izravno na sluznicu grla. Idealan je za prevenciju viroza i virusnih zaraza koje se prenose kapljičnim putem. Pomaže kod upale desni, afta i herpesa. Propolis u staklenoj bočici od 30 ml i aplikatorom košta 48 kn, a u staklenoj bočici od 30 ml sa sprejom košta 45 kn. Narudžbe primamo u inbox Facebook stranice
Bee Free – pčelinji proizvodi ◄ Šaljemo poštom na području Hrvatske i Slovenije.