Što vam tijelo pokušava reći (Prepoznajte simptome)

Po lomljivim noktima, tamnim podočnjacima, žutim mrljama na laktovima, svrbežu i konstipaciji možete otkriti da nešto nije u redu s vašim zdravljem. Evo na što biste trebali obratiti pažnju …

Žute mrlje oko očiju i na laktovima

Stanje je poznato kao ksantelazma, javljaju se žućkaste izrasline na koži očnih kapaka i masne naslage ispod kože. Često se javlja kod osoba s povišenim vrijednostima kolesterola i zbog toga treba biti na oprezu jer visoki kolesterol može biti faktor rizika za probleme sa srcem ili mozgom te dovesti do srčanog ili moždanog udara. Test krvi koji se radi na prazan želudac može otkriti uzrok problema.

Puknuti uglovi usana

Tijelo vam vjerojatno želi poručiti da povećate unos hrane bogate vitaminima B skupine i željezom kao što su lisnato zeleno povrće, nemasno meso i jaja. Kada su usta suha i ispucala, moraju se liječiti jer su podložna infekcijama i u tom slučaju od velike su pomoći hidratantne kreme.

Tanka kosa

Može značiti da je razina željeza preniska, a na stanje kose mogu utjecati i problemi sa štitnjačom. Uzrok se jednostavno može saznati analizom krvi. Pomoći će uzimanje namirnica bogatih željezom ili preparata željeza ako je njegova razina izrazito niska.

Tamni kolutovi oko očiju

Tamni podočnjaci mogu nastati zbog alergije, a često su popraćeni svrbežom očiju i trljanjem nosa. Uzrok mogu biti grinje pa izbjegavajte prašnjave prostore i mjesta na kojima se javlja nelagoda, a ako je svrbež učestao, pomoći će antialergijski lijekovi. Istraživanja pokazuju da probiotici mogu ublažiti neke alergije.

Vrlo snažan osip i svrabež može biti znak celijakije - bolesti kod koje organizam ne podnosi gluten.

Vrlo snažan osip i svrabež može biti znak
celijakije – bolesti kod koje organizam
ne podnosi gluten.

Vrlo snažan osip i svrabež

Može biti znak celijakije, pogotovo ako se stanje ne popravlja, a radi se o bolesti kod koje organizam ne podnosi gluten. Celijakija utječe na sluznicu crijeva, zbog čega je teško apsorbirati hranjive tvari i koža postaje osjetljiva, a u ozbiljnijim slučajevima može dovesti do kroničnog oštećenja crijeva. Strogo izbjegavanje glutena je glavni oblik liječenja celijakije.

Vezani članak:  Kada i zašto na pregled prostate

Lomljivi nokti

Obično nastaju nakon pretjeranog izlaganja noktiju mokrim, vlažnim uvjetima ili ako često koristite lak za nokte. Uz hranjenje i vlaženje noktiju hidratantnim kremama pomoći će i dodatak s biotinom (vitamin B7). Lomljivi nokti mogu biti i znak gljivične infekcije, psorijaze, problema sa štitnjačom ili artritisa i u tom slučaju obično se javljaju i uz neke druge simptome kao što su osip, umor, bolni zglobovi. U tom slučaju svakako potražite savjet liječnika.

Svrbež u nogama

Puno slobodnog vremena provodite u teretani ili na plivanju? Vlažna okolina utječe na nastanak gljivičnih infekcija i uzrokuje svrbež na nogama. Mogu se pojaviti u obliku bijelog osipa među prstima ili na stopalima. Pomoći će kreme protiv gljivičnih infekcija, a nužna je redovita i dobra higijena koja najbolje pomaže kod ozdravljenja i u sprečavanju recidiva.

Širenje u struku

Može značiti povećan rizik od razvoja dijabetesa i stanja koje se naziva metabolički sindrom. Rizik je znatno veći ako je opseg struka veći od 88 cm kod žena ili 102 cm kod muškaraca. Uz razvoj dijabetesa javlja se problem s umorom, čestim mokrenjem, a dugoročno može doći do oštećenja vida, problema s cirkulacijom i skraćenog životnog vijeka. Prevencija je ključ očuvanja zdravlja, a to podrazumijeva redovitu tjelovježbu, zdravu i umjerenu prehranu.

Zatvor

Tijelo poručuje da povećate unos vlakana i vode. Većina ljudi ne unosi preporučenu količinu vlakana u svakodnevnoj prehrani, a ona su nužna za sprečavanje zatvora. Tijelu su potrebna topljiva i netopljiva vlakna. Povećajte unos mahunarki i cjelovitih žitarica i pijte dovoljno vode.