Trihomonijaza – čest uzrok neplodnosti

Tihomonijaza se i danas ubraja u tri najčešće spolno prenosive bolesti diljem svijeta, a najzastupljenija je parazitarna spolno prenosiva infekcija. Trihomonijaza podjednako utječe na plodnost i žena i muškaraca: u žena služi kao vektor za širenje drugih patogena u jajovode, a u muškaraca slabi pokretljivost i kvalitetu spermatozoida. Osim toga neliječena trihomonijaza u trudnica može izazvati prijevremeni porođaj ili rađanje djeteta s malom porođajnom težinom.

Što je trihomonijaza

Trihomonijaza je upalno stanje urogenitalnog trakta uzrokovano parazitom trihomonasom (Trichomonas vaginalis). Trihomonas je vrlo otporna mala praživotinjica (protozoa), sposobna preživjeti u raznim uvjetima i otporna na mnogo lijekova. Može se nalaziti u organima domaćina godinama ne pružajući pritom niti jedan dokaz svoje prisutnosti. Izaziva urogenitalnu upalu u oba spola, javlja se u svim životnim razdobljima, a najviše su joj podložne spolno aktivne osobe, češće žene nego muškarci.

Zašto je trihomonijaza spolno prenosiva bolest

Infekcija trihomonasom ubraja se u spolno prenosive bolesti jer se najčešće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom. Muškarci se općenito smatraju češćim prijenosnicima, a žene češćim “spremištem” trihomonasa.

Može li se trihomonas prenijeti indirektnim putem

Moguće je, premda rijetko. Trihomonas je parazit čijih se nekoliko tipova može naći diljem svijeta. Kako uglavnom živi u probavnom i urinarnom traktu toplokrvnih bića, uključujući u to i čovjeka, nalazi se gdje god se toplokrvna bića nalaze, a to znači svagdje. Ima ga u rijekama, potocima, jezerima, a infekcija je trihomonasom nekad, kad nije bilo kanalizacije, bila vrlo učestala. Zaraza trihomonasom u neodržavanu bazenu, toplicama, blatnim kupkama ili masažnim kadama stoga nije isključena.

Kako izgleda i djeluje parazit trihomonas

Vidjeti ga se ne može prostim okom, ali lako je uočljiv pod mikroskopom. Trihomonas je jednostanična životinja kruškolika oblika koji po potrebi mijenja i prilagođuje. Pokreće se pomoću četiri biča, a kad se nađe na sluznici urogenitalnog trakta, spljošti se i proširi te posve priljubi uz nju. Tako taj parazit može čvrsto prekriti velike površine. Da ne bi otpao sa sluznice, usidri se u nju radeći pritom i dodatnu štetu otpuštanjem proteina koji nagrizaju sluznicu, a k tomu za preživljavanje uglavnom jede laktobacile i leukocite – to je tajna njegova tisućljetnog opstanka, ali i djelovanja na urogenitalnu sluznicu!

Koji su simptomi infekcije

Simptomi trihomonijaze javljaju se 4 – 20 dana od odnosa sa zaraženim partnerom. Pritom svi simptomi infekcije ne moraju biti izraženi, a trihomonas nerijetko duže vrijeme obitava u ljudskom tijelu ne izazivajući nikakve simptome u oba spola.

Trihomonijaza - čest uzrok neplodnosti

Trihomonijaza – čest uzrok neplodnosti

Više od polovine žena ipak će imati blage ili jače izražene simptome:
• pjenast, žućkast ili zelenkast ili bjelosivkast iscjedak vrlo neugodna mirisa
• otečena, crvena i upaljena sluznica spolovila
• peckanje i žarenje, najviše pri mokrenju
• često nesnosan svrbež, izraženije poslije spolnog odnosa
• bol u zdjelici, posebno tijekom spolnog odnosa
• moguće manje krvarenje nakon spolnog odnosa

U muškaraca su simptomi vrlo rijetki, a ako se pojave, primjećuje se:
• bjelkasti iscjedak iz spolovila
• otežano i bolno mokrenje
• bolovi u donjem dijelu trbuha
• upala prostate

Kako se infekcija dijagnosticira

Točna dijagnoza trihomonijaze može biti postavljena samo na temelju jednostavne mikroskopske pretrage obriska rodnice (u žena) ili uretre (u muškaraca).

Kako infekcija u muškarca najčešće nema nikakvih simptoma, kad se posumnja, odnosno dokaže trihomonijaza u žene, treba u pretragu i tretman odmah uključiti i muškarca.

Osobe zaražene parazitom Trichomonasom vaginalis podložnije su zarazi od ostalih spolno prenosivih bolesti, primjerice »klamidije«.

Kako se liječi trihomonijaza

Trihomonijaza se sistemski liječi uzimanjem antibiotika, a kod žena se primjenjuje i lokalno liječenje. Trihomonijaza se povlači brzo nakon započinjanja terapije, no ponekad se može dogoditi da je potrebno ponavljanje terapije.

Treba li liječiti partnera

Svakako! Iznimno je važno da se istodobno liječi i partner te da se partneri tijekom liječenja u potpunosti suzdržavaju od spolnog odnosa!

Kako se zaštititi od infekcije trihomonasom

Najbolje liječenje svih spolnih bolesti i infekcija jest dobra prevencija. Spolni odnos uz korištenje kondoma sigurno štiti od infekcije parazitom Trihomonasom vaginalis jer se on kod muškarca uglavnom nalazi u spermi, mokraći i prepucijalnoj smegmi.

Sve što dolazi u kontakt sa spolovilom povećava rizik od prijenosa infekcije, stoga nemojte posuđivati intimno rublje, kupaće kostime, ručnike, spužve i sl.

Ako se kojim slučajem i sami liječite od trihomonijaze, nije naodmet da se primite krpe i sredstava za čišćenje pa dobro očistite kupaonicu i sanitarije te učestalo mijenjate posteljinu, sve dok se u potpunosti ne riješite tog upornog parazita.