Ulje čajevca – zdravlje u svakoj kapi

Osim što se tradicionalno koristi u kozmetičkim proizvodima, ulje čajevca sve se više koristi kao prirodno sredstvo za održavanje higijene, dok njegova terapeutska uporaba posljednjih desetljeća pridobiva sve više pristalica, ne samo među pobornicima naturopatske medicine već i, zahvaljujući sve većem broju znanstvenih istraživanja i potvrda učinkovitosti ulja, među predstavnicima konvencionalne medicine.

Malo drvo, brojne koristi

Doktor u kući: Melaleuca AlternifoliaČajevac (Melaleuca alternifolia) je niže drvo uskih listova čije je prirodno stanište relativno malo, ograničeno na područje uz rijeke Clarence i Richmond u Australiji, tako da je njegova proizvodnja ograničena. Upravo stoga, nažalost, ponekad se pod nazivom “ulje čajevca” prodaju ulja iz iste Melaleuca porodice, sličnog mirisa i konzistencije, ali drugačijih svojstava.

Ulje čajevca dobiva se parnom destilacijom ručno ubranog lišća i pupova, jakog je medicinskog mirisa i sadrži preko sto komponenti, od kojih su neke jedinstvene, dok je najvažnija među njima antimikrobna frakcija koja pojačava protubakterijska, protugljivična i protuvirusna svojstva ulja.

Antiseptičke karakteristike čajevca bile su stoljećima znane lokalnom stanovništvu Aboridžinima, koji su lišće čajevca vrlo uspješno koristili za liječenje rana, uboda i infekcija, a u narodnim su predanjima i “ljekovita jezera”, odnosno lagune u kojima se taložilo otpalo lišće s drveća. Ulje čajevca tijekom Drugoga svjetskog rata bilo je obaveznim dijelom vojničke opreme australskih vojnika, a početkom prošlog stoljeća u Europi je proglašeno idealnim antiseptikom.

Godine koje su uslijedile potvrdile su da ulje čajevca doista ima antiseptička svojstva, a brojna ispitivanja pokazala su da je aktivno protiv brojnih mikroorganizama, uključujući u to i sve tipove kandide i osamdeset drugih tipova gljivica koje izazivaju bolesna stanja, virus herpesa i humani papilomavirus te razne sojeve bakterija, dok je 1993. dokazana aktivnost ulja čajevca i protiv meticilin-rezistentnog zlatnog stafilokoka (MRSA), takozvanog bolničkog stafilokoka, bakterije koja je postala rezistentna na antibiotske tretmane. Najvažnije od svega jest otkriće da ulje čajevca ne ubija zdrave bakterije na koži, nego jedino bakterije patogene aktivnosti, koristi li se svakodnevno i u odgovarajućim koncentracijama.

Ulje čajevca svojim mirlsom odbija insekte, svrbež od eventualnih ugriza ublažava, jednako kao i zategnutost i crvenilo suncem opečene kože, no to je tek mali dio blagotvornlh učlnaka koje ima kako za našu kožu, tako i za naše zdravlje.

Ljekarna u malom

Doktor u kući: Ulje čajevca mnogima se pokazalo učinkovitim u tretiranju raznih tegoba.Ulje čajevca mnogima se pokazalo učinkovitim u tretiranju raznih tegoba, pa ga ljudi tradicionalno koriste i za probleme koji se učestalije javljaju s pojavom toplijih dana:

Vezani članak:  Cijela istina o dinji

Atletsko stopalo (Tinea pedis) i neugodan miris nogu. Ulje nanesite direktno na problematično mjesto komadićem vate, a tretman nastavite utrljavši na stopalo kremu u koju ste umiješali koju kap ulja, 1-3 puta dnevno, tri tjedna uzastopce. Za prevenciju ponovnog izbijanja nanesite na stopala kremu s čajevcem nakon što ste bosi hodali na javnim mjestima (npr. bazen, sportski objekti i sl.). Uvijek uklonite odumrlu kožu između nožnih prstiju. Pomiješajte 1 žlicu sode bikarbone i 3 kapi ulja čajevca i time protrljajte između prstiju.

Gljivice na noktima. Nerazrijeđeno ulje nakapajte na inficirana područja dva puta dnevno. Imajte na umu da su gljivične infekcije tvrdokorne, te je stoga potrebno strpljenja i vremena da ih se riješite.

Krpelj. Na krpelj nanesite kap ulja čajevca i pustite djelovati nekoliko minuta. Nakon toga lako ćete izvaditi krpelj kružnim zahvatom prstima u smjeru obrnutom od kazaljki sata. Mjesto ugriza namažite uljem čajevca.

Manje posjekotine, ranice i infekcije kože. Komadićem vate nanesite na mjesto 2-3 puta dnevno. Ulje će djelovati anestetički, smanjiti otok i spriječiti infekciju i stvaranje gnoja. Ako je pozlijeđeno mjesto veće površine, razrijedite nekoliko kapi ulja sterilnom vodom i ispirite više puta dnevno.

Odbijanje komaraca (repelent). Na tijelo nanesite kremu u koju ste umiješali nekoliko kapi ulja od čajevca ili na nezaštićene dijelove tijela na nekoliko mjesta nanesite koju kap ulja.

Opekotine od sunca. Kožu tijela namažite što neutralnijim mlijekom ili kremom za tijelo u koje ste umiješali 5-10 kapljica ulja (količina za cijelo tijelo).

Urasle dlačice. U mlijeko, ulje ili kremu za tijelo umiješajte nekoliko kapi ulja (oko deset za cijelo tijelo) i to nanosite svaki dan na područja na kojima uklanjate dlačice jer će to spriječiti uraštanje dlačica i stvaranje prištića.

Vezani članak:  Magnezij - spriječite nedostatak

Ugrizi i ubodi insekata. Osim anestetičkih kvaliteta koje pomažu umanjenju bola ili osjećaja žarenja, ulje će djelovati baktericidno te prevenirati infekciju. U slučaju uboda ili ugriza insekata nanesite ulje direktno na problematično mjesto.