Uzroci pojačane dlakavosti kod žena

Uzroci pojačane dlakavosti kod žena su višestruki. Najčešći su hormonalni poremećaji, genetski faktori, neurološka oboljenja te neki lijekovi.

Muške spolne hormone prekomjerno mogu lučiti jajnici ili nadbubrežna žlijezda.

Vrlo čest uzrok pojačane dlakavosti je sindrom policističnih jajnika, čija osnova nije potpuno razjašnjenja. Promjene izazvane sindromom policističnih jajnika počinju već od puberteta. Ciklusi su neredoviti, a ponekad je posljedica neplodnost.

Uočljiva je pojačana dlakavost i prekomjerna tjelesna težina. Prekomjernu dlakavost mogu uzrokovati i lijekovi poput minoksidila, gluko-kortikosteroida, fenitoina i diazoksida te androgenih preparata. Često pojačanu dlakavost ipak ne prati povećanje nijednog od mjerenih androgena.

Sindrom policističnih jajnika dokazuje se ultrazvučnim pregledom. Laboratorijskim analizama određuje se razina hormona i na temelju dobivenih vrijednosti može se zaključiti je li uzrok poremećaj u nadbubrežnoj žlijezdi, jajnicima ili pak njihovo međudjelovanje.

S obzirom na to da na rast dlaka mogu djelovati hipofiza i štitnjača, treba provjeriti i njihovu aktivnost.

Liječenje pojačane dlakavosti ovisi o uzroku i započinje tek nakon detaljne obrade. Dlake se mogu ukloniti elektroepilacijom, depilacijom, kemijskim sredstvima i laserom. Najbolji rezultati postižu se epilacijom laserom. Treba naglasiti da postoje razni laseri koji se nude za epilaciju, od onih kojima se ne postiže nikakav učinak do vrlo skupih i efikasnih uređaja. Cijene laserske epilacije su visoke zbog visoke cijene uređaja. Tako epilacija cijelih nogu košta 2500-3000 kuna, potkoljenica i ruku 1500, a naušnica 400 kuna.

Vezani članak:  Virusne bolesti kože